Portada 19/05/2015

La vaga es deixa notar més a les escoles de Primària

L'Assemblea situa la mitjana de seguiment en el 50% a Balears front al 24% de la Conselleria, que inclou els serveis mínims en el percentatge

M. Pinya
3 min
Les dades de seguiment oferides per l'Assemblea de Docents.

PalmaL'Assemblea de docents situa en un 54% el seguiment de la vaga contra la LOMQE a Mallorca, un 27% a Menorca un 41% a Eivissa i un 53% a Formentera, per tant un total estimat del 50% a Balears, mentre que la conselleria d'Educació deixa la xifra en un 24%. I és que, com en cada vaga a l'educació, les xifres de seguiment ballen, i molt, en funció de la font. Les dades que ha facilitat l'Assemblea de Docents aquest horabaixa situen en el 44% la mitjana de seguiment de l'aturada a les Illes Balears. El percentatge inclou dades validades de 138 d'un total de 313 centres. El seguiment varia molt en funció d'illa i de tipus de centre i es coneix una major incidència en les escoles d'Infantil i Primària, que és on avui s'hi havien de fer les proves de 3r de Primària de la LOMQE.

Les dades de seguiment de Mallorca.

Així, a Mallorca s'hauria assolit el 65% de seguiment a les escoles d'Infantil o Primària, on han fet vaga 621 dels 961 docents que en podien fer; als instituts de Secundària el seguiment ha estat del 50% (1.166 professors de 2.311); i a altres centres com centres d'adults o Escoles Oficials d'Idiomes el percentatge se situa en el 29% (15 docents de 52). El que fa una mitjana del 54% (1.802 de 3.324).

Les dades de seguiment a Menorca.

En el cas de Menorca, si bé el seguiment ha estat molt elevat en les escoles de Primària (75%), el baix seguiment a Secundària (25%) i a altres centres (18%), el que situa la mitjana en el 27%. A Eivissa, la incidència ha estat més o menys la mateixa a escoles que a instituts, entre el 40% i el 42%. A Formentera, el 73% dels mestres d'Infantil i Primària han fet vaga, el 37% dels professors de Secundària i el 50% dels docents d'altres centres, el que situa la mitjana en el 53% a la pitiüsa menor.

Dades de seguiment a Eivissa.

Directors

Les dades de l'Assemblea de Docents coincideixen amb les que ha facilitat la Federació d'Associacions de Directors de Secundària de les Illes Balears (FADESIB) en relació als instituts de Mallorca i que situen el seguiment en el 50%. Pel que fa a Menorca, els directors la situen en el 28% (3 punts per damunt de la xifra de l'Assemblea). A Eivissa, aquests parlen d'un 39,4% respecte del 42% dels Docents. Val a dir que les xifres de l'Assemblea són de les 17.50h mentre que les de FADESIB han estat facilitades a migdia i poden no incloure dades d'alguns centres que fan nocturn.

Disparitat entre centres

Les dades de l'Assemblea de Docents permeten veure un seguiment molt dispar de l'aturada depenent del centre. En alguns casos com el CEIP Es Pont (Son Gotleu, Palma), el CEIP Escola Nova (Porreres), el CEIP Gabriel Comas i Ribas (Esporles), el CEIP Guillem Ballester i Cerdó (Muro), el CEIP Molí d'en Xema (Manacor), o el CEIP Miquel Duran i Saurina (Inca), el seguiment ha estat del 100%. Emperò també hi ha casos on la incidència ha estat més aviat baixa, com en el cas de l'IES Bendinat de Calvià (22%), l'IES Francesc de Borja Moll (11%), o l'IES Manacor (8%).

El que està clar, però, és que el seguiment ha tingut una major incidència a les escoles de Primària, responent a la crida de l'Assemblea de Docents a boicotejar les proves de la LOMQE que han començat avui a molts centres.

Educació parla d'un 24% i inclou els serveis mínims

Una vegada més, la Conselleria d'Educació ha utilitzat el truc d'incloure en els percentatges de seguiment de l'aturada els treballadors que no poden fer-ne per llei perquè són, obligatòriament, serveis mínims. Així, d'acord amb les xifres del Govern les 12.20h, la mitjana total de seguiment ha estat a les Illes del 24%. Segons els càlculs del departament de Núria Riera, d'un total de 11.161 docents computats a les 12.20h (en total n'hi ha 1.800), només 2.678 han seguit l'aturada.

Les dades de seguiment de la Conselleria.

Objectiu, paralitzar les proves

Des de l'Assemblea han assegurat aquest horabaixa que sempre han volgut “relativitzar el ball de xifres” ja que, diuen “més que el percentatge, el que té importància és l'objectiu marcat”. Per això, afirmen que tant amb les seves dades com amb les de la conselleria d'Educació “s'hauria produït una paralització de l'activitat lectiva en gairebé la totalitat dels centres públics de les Balears i la impossibilitat de realitzar les proves LOMQE de 3r de Primària en moltíssims centres”.

stats