TEMA DEL DIA
Portada 07/09/2015

50.000 tones de fems de fora que el Consell difícilment podrà aturar

El ple de dijous votarà iniciar els tràmits per revocar la importació de fems i la intenció és que el 2016 ja no n'arribin més

Mercè Pinya
3 min
JAVIER COLL

PalmaEl departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca durà al proper ple de dijous l'inici de la tramitació perquè es revoqui l'acord d'importació de residus que aprovà, durant el mandat anterior, l'equip de govern del PP i els contractes ara vigents. El que queda d'any encara podrien arribar vaixells carregats de fems procedents d'Itàlia i d'Irlanda per ser incinerats a Son Reus. "Queden unes 50.000 tones aproximadament, signades durant l'anterior legislatura, i per això estam començant els tràmits per paralitzar totes aquestes importacions", ha dit la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, que ha afirmat que l'anterior equip de govern els va deixar "molt poc marge de maniobra".

No està clar en quin moment començarà a ser efectiva la paralització perquè, de moment, només s'inicia la tramitació administrativa en què s'hauran de fer els informes jurídics i econòmics corresponents i s'haurà de donar audiència també a la concessionària de la gestió dels residus, Tirme, per abordar la situació. "Som conscients que hi ha molta urgència per part de la ciutadania i també que anam contrarellotge", ha apuntat Espeja, "tot i així, complirem amb tots els passos i terminis administratius i jurídics establerts perquè sigui una realitat al més aviat possible". Quan? Espeja assegura que "aquest 2016 deixarem de ser el femer d'Europa". Fins aleshores, no es descarta que arribin les 50.000 tones pendents i ja contractades per Tirme amb Itàlia i Irlanda.

Nega repercussions en la tarifa

La consellera insular de Medi Ambient ha negat que l'aturada de la importació de residus tingui efectes sobre la tarifa de gestió de residus. "No farem res que perjudiqui els ciutadans", ha dit, mentre ha recordat que els tràmits s'inicien "perquè era el que ens havien demandat els ciutadans". Pel que fa a la tarifa, ha apuntat que els tècnics del Consell han valorat que "amb importacions o sense, quedaria estancada. No es veuria perjudicada atès que hi ha hagut altres importacions que no es tenien en compte com les de Menorca".

Emperò tampoc no se sap si les importacions de Menorca i/o Eivissa per cremar fems a Son Reus són una opció a tenir en compte per substituir les tones compromeses de fora per part del PP. "La importació de residus de Menorca ara mateix no està damunt la taula. Els consells insulars tenen la seva pròpia competència de gestió de residus, per tant, és Menorca qui ens ha de dir si necessita del nostre recolzament".

Tampoc no sap si el Consell s'haurà d'enfrontar a possibles indemnitzacions per aquesta decisió. "Avui no es pot contestar perquè no hi ha cap informe econòmic amb quantitats concretes sobre possibles indemnitzacions", ha assegurat la consellera insular.

Pel que fa a la revisió del contracte amb la concessionària, Tirme, que podria ser l'única sortida del Consell després de la revocació de la importació de fems internacionals i de descartar la incineració dels residus de les altres illes, Espeja ha apuntat que serà una realitat aquesta legislatura i que abans de final d'any també se n'iniciarà el procediment.

Espeja ha comunicat aquest dilluns matí als portaveus dels grups polítics del Consell la mesura que es durà al ple de dijous. Igualment, ha explicat que les darreres setmanes s'havia reunit també amb les associacions de veïns de Bunyola i Palmanyola i amb els regidors de Medi Ambient de Palma, d'Alcúdia i de Bunyola, a més de la plataforma No volem ser el femer d'Europa, Amics de la Terra, GOB i Greenpeace. A totes els féu arribar la proposta de revocació. "Les reivindicacions del carrer han arribat a la institució", ha clamat.

stats