Els detalls
Tema del dia 10/08/2013

Les 20 propostes de Pastor per evitar un altre accident

2 min

La senyalització de les vies

Revisar les velocitats màximes de totes les línies ferroviàries i la senyalització de les vies. També s'analitzaran els criteris d'assignació d'aquestes velocitats i en quins trams es permeten. Es dotarà de balises ASFA els trams on la velocitat s'hagi de reduir sensiblement per assegurar una òptima comunicació amb el maquinista, i es promourà el desenvolupament del sistema ASFA digital per augmentar-ne la capacitat de transmissió i incloure-hi missatges de veu, no només acústics, com fins ara. Es revisarà la transició del sistema de senyalització ERTMS cap a l'ASFA, i s'instal·larà un sistema de senyalització per satèl·lit per als trens.

Els treballadors de Renfe

La ministra Pastor també proposa revisar els requisits d'accés a la professió de maquinista i valorar l'oportunitat de dissenyar una formació acadèmica en aquest sentit. També es vol garantir un control constant dels maquinistes en l'àmbit físic i psicològic per assegurar que estan sempre a màxim rendiment, i reforçar l'anàlisi dels aspectes psicològics de la conducció (control d'estrès, activitat repetitiva o concentració) per orientar la formació contínua. A més, es vol protocol·litzar el procediment d'inici de l'activitat diària del maquinista i millorar la gravació a la cabina. Finalment, s'aposta per revisar la normativa de l'ús de telèfons mòbils del personal a bord dels trens, per exemple, implantar un sistema únic integrat a la cabina, en què el maquinista activaria la comunicació mitjançant un sistema de mans lliures.

Els trens

Proposa incrementar els controls de les caixes negres. I millorar la ubicació i protecció dels equipatges als vagons.

Els viatgers

Pel que fa als aspectes que afecten els viatgers, Foment aposta per informatitzar del tot els controls d'accés, assignar bitllet gratuït als menors de quatre anys i promoure la identificació de tots els passatgers.

Normativa i organització

El ministeri proposa actualitzar el Reglament General de Circulació i altres normatives relacionades, i aprovar un reial decret d'assistència integral a les víctimes d'accidents ferroviaris. En el decret s'inclouran les posicions dels diputats manifestades en una comissió d'investigació.

stats