Tema del dia 10/12/2013

Les partides de videojoc, també sota vigilància

La NSA i el GCHQ van infiltrar espies a 'World of Warcraft' i 'Second life'

M. Mazzetti / J. Elliott
2 min

The New York Times / Nova York.Les agències d'espionatge nord-americana i britànica no en van tenir prou amb les seves activitats en el món real, sinó que les van estendre també al món virtual de videojocs com World of Warcraft i Second life , on van fer operacions de vigilància i van recopilar informació dels milions d'usuaris que hi juguen, segons unes noves filtracions d'Edward Snowden.

Diferents equips d'intel·ligència es van infiltrar en un territori poblat per avatars digitals que inclouen elfs, gnoms i supermodels a la recerca de xarxes terroristes o criminals que podrien utilitzar aquests videojocs per comunicar-se sense traves, moure diners o planejar atacs.

Els espies van crear personatges ficticis per investigar i intentar reclutar informadors mentre recopilaven informació i el contingut de les comunicacions entre els jugadors, d'acord amb els documents filtrats per l'extècnic de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) Edward Snowden.

Tant la NSA com el britànic Government Communications Headquarters (GCHQ) van arribar a la conclusió que si els militants tant de xarxes terroristes com criminals acostumen a utilitzar elements dels videojocs -identitats falses, xats de veu i text o tipologies de transaccions financeres- podrien estar operant en aquest món virtual, segons els documents.

Un document classificat de la NSA del 2008 advertia que els jocs online podien semblar innocus però que tenien el potencial per ser "una bona xarxa de comunicació", que permetia als sospitosos "un lloc ideal per amagar-se a la vista de tots". Els videojocs online "són una oportunitat", destacava un altre document de la NSA.

Però malgrat l'entusiasme -la filtració detalla que eren tants els espies de la CIA, l'FBI i el Pentagon que van passar temps de cacera per Second life que es va haver de crear un equip especial per evitar col·lisions- les agències d'espionatge haurien sobreestimat l'amenaça.

Una recerca sense èxit

Els documents no citen cap èxit antiterrorista i tant oficials d'intel·ligència nord-americans com treballadors d'empreses de videojocs i experts independents asseguren que es tenen poques proves que evidenciïn que algunes xarxes terroristes consideren aquests jocs com una bona base d'operacions per comunicar-se i planejar atacs.

Els jocs "són creats i operats per empreses que busquen fer diners, per tant es poden rastrejar les activitats i la identitat del jugador", assenyala Peter W. Singer, investigador de Brookings i coautor de Cybersecurity and cyberwar: what everyone needs to know [Ciberseguretat i ciberguerra: el que tothom necessita saber].

La vigilància, que també afectava la consola de Microsoft -Xbox- quan estava connectada a internet, podria haver vulnerat tant la privacitat dels usuaris com la de les empreses. No queda clar com les agències van accedir a les dades dels jugadors o a les seves comunicacions i a quanta gent s'ha rastrejat.

"No tenim constància que se'ns hagi espiat", va dir un portaveu de l'empresa de World of Warcraft , mentre que una portaveu de Microsoft no va voler respondre a aquesta informació. Finalment, un portaveu del GCHQ no va ni confirmar ni negar la infiltració, i un de la NSA no va contestar.

stats