Tema del dia 02/08/2013

La "inusual confessió" de Rajoy, a la premsa mundial

Clàudia Dinarès
2 min

Barcelona.La compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pel cas Bárcenas va ser un dels focus d'actualitat més destacats a la majoria de mitjans europeus, un actor determinant a l'hora de forçar les explicacions en seu parlamentària que el PP rebutjava inicialment. Les principals capçaleres digitals es feien ressò de la sospita que plana sobre el PP arran de la trama Gürtel i el cas Bárcenas.

"Un discurs inusualment directe". Així destacava la britànica BBC la "poca habilitat" que consideren que té el líder popular en les seves aparicions i discursos públics. A més, la cadena va aprofitar per posar en dubte que la versió dels fets del president "hagués convençut l'opinió pública". Amb el títol "Rajoy s'aferra a la cadira", The Economist explicava com s'havia "intentat espolsar les culpes".

El discurs del president no convencia tampoc la premsa francesa. Le Monde va situar Rajoy "al cor del finançament il·legal" del PP i va sentenciar que la trama Gürtel "ha enverinat la dreta espanyola". Igualment, la cadena France 24 va qüestionar la credibilitat del president i va incloure Cospedal i Arenas com a possibles implicats en la trama.

El Washington Post va veure en el discurs de Rajoy una "inusual confessió", i en el mateix sentit, el portuguès Expresso va assenyalar que la compareixença es produïa amb l'objectiu d'"acabar amb els danys a la imatge d'Espanya en què alguns confien". La portada digital del també portuguès Público , en canvi, va destacar la il·legalitat dels guanys que Rajoy hauria obtingut.

Ressò a Alemanya

"Crisi de fe: creixen els dubtes sobre les reformes a Espanya". Així titulava la seva crònica l'edició digital del setmanari alemany Spiegel , que malgrat que no va cobrir la compareixença de Rajoy, va publicar una anàlisi completa sobre la situació política actual d'Espanya. El setmanari va qüestionar "les habilitats de Rajoy per gestionar la crisi a Espanya". A més, va posar el cas Bárcenas com a mostra de com les "elits polítiques i econòmiques han portat Espanya a la ruïna".

stats