Tema del dia 18/08/2013

Sami Naïr: "L'exèrcit no pot imposar un retorn al vell règim"

Filòsof i sociòleg, analitza a '¿Por qué se rebelan?' les causes i els reptes de la transició

C.m.
2 min

Què han fet malament els Germans Musulmans?

El que ha passat era previsible, perquè el procés de transició a Egipte sempre ha estat ambigu. Els islamistes pretenien acceptar les regles del joc democràtic, però quan van arribar al govern van fer una Constitució en contra de la meitat de la població: la gent que és musulmana, però que no vol un estat teocràtic. Van guanyar les eleccions, però amb poc marge, i en lloc d'aliar-se amb les forces laiques per obtenir una legitimitat molt més àmplia, van voler monopolitzar el poder: fins al punt que fins i tot es van posar en contra els seus aliats de Nur. I no van tocar el poder real de l'exèrcit, el vell enemic dels islamistes, que al principi va acceptar que pugessin al poder, però quan va detectar el rebuig cada cop més important de la societat civil, va esperar la seva oportunitat.

Però l'esquerra s'ha aliat amb l'exèrcit.

És la tragèdia del món àrab: l'esquerra laica i democràtica no vol acabar escombrada com va passar a l'Iran. Prefereix un pacte amb el dimoni. Els militars han aprofitat el suport del Front Nacional, l'oposició laica, burgesa, modernista, dels pro-Mubàrak i els pro-Sadaat, que havia sortit al carrer contra els islamistes. Es podria haver forçat Mursi a un acord, com la convocatòria immediata d'eleccions legislatives, però van preferir actuar amb la força i imposar la lògica de la confrontació. Una estratègia de repressió indiscriminada que no té sentit des d'un punt de vista polític, que busca la destrucció dels islamistes. Respon a la lògica de la caserna.

Degenerarà en una guerra civil?

No ho crec. Em sembla que l'exèrcit està desbordat. No crec que vulgui entrar en una escalada. Hi ha un altre problema: que els dirigents dels Germans Musulmans, de manera totalment irresponsable, enviïn la seva gent a enfrontar-se a pit descobert amb els militars.

La revolució està perduda?

No. És un procés que continuarà molt de temps. Ara comença una tercera fase. L'exèrcit no pot tornar a imposar un règim com el de Mubàrak perquè l'actor societat s'ha despertat. També hi haurà un impacte a la regió: s'ha evidenciat que els islamistes no poden governar sols i que són incapaços de respondre als reptes que planteja el moment actual.

stats