Tema del dia 23/08/2013

Quina relació hi ha entre el preu del cru i el de la gasolina?

I.p.
2 min
El preu de la gasolina encadena quatre setmanes a la baixa i ara és d'1,448 euros el litre.

BarcelonaTot i la pujada del preu del petroli, el de la gasolina -el principal derivat del cru- va encadenar ahir la seva quarta setmana a la baixa. I és que el mercat dels carburants no funciona exactament amb les mateixes regles del joc que la resta. Per començar, només un 40% del preu final de la gasolina, el que es paga per omplir el dipòsit, respon al cost efectiu de refinar el carburant -que està estretament lligat al cost del cru-. Un 10% més correspon als costos d'emmagatzematge, transport i amortització i als marges comercials, entre altres factors. El 50% restant és conseqüència directa dels impostos estatals i autonòmics (el cèntim sanitari).

Aquest és un primer factor que fa que la correspondència entre el preu del petroli i el de la gasolina no sigui perfectament proporcional. Però no és només per això. Igual que el petroli, els carburants cotitzen als mercats -en el cas espanyol, els de referència són els del nord d'Europa i del Mediterrani-. Per decidir el preu de la gasolina, en aquest mercat no només hi influeixen les tensions del preu del petroli, sinó que també hi tenen a veure altres factor com la demanda -per això a l'estiu baixa el preu del gasoil i a l'hivern, amb les calefaccions, acostuma a pujar.

Amb els preus registrats ahir, d'1,448 euros el litre de mitjana, els preus de la gasolina a Espanya es van situar, com és habitual, per sota de la mitjana europea, que és d'1,593 euros, i molt lluny dels 1,626 que es paga de mitjana a la zona euro.

La rebaixa del preu de la gasolina va ser del 0,13% setmanal, però ja té un descens acumulat de l'1,42% durant el mes d'agost, segons les dades del butlletí petrolier de la Unió Europea. El gasoil, per la seva banda, es va encarir lleugerament (un 0,07%), fins als 1,36 euros per litre. Tot i així, durant el mes d'agost també s'ha abaratit, tot i que menys que la gasolina, un 1,23%. D'aquesta manera, els combustibles es mantenen lluny del rècord històric d'ara fa un any (1,518 euros la gasolina i 1,522 el gasoil).

stats