EGIPTE, REACCIONS INTERNACIONALS
Tema del dia 17/08/2013

Petrodòlars per a l'exèrcit egipci

L'Aràbia Saudita respon amb 3.750 milions d'euros a l'amenaça dels EUA i la UE de retirar les ajudes

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona."El reialme de l'Aràbia Saudita, la seva gent i el seu govern han estat i continuen estant avui amb els germans d'Egipte en contra del terrorisme", va dir ahir en un missatge llegit a la televisió saudita el rei Abdul·lah bin Abdelaziz. Mentre els Estats Units i la UE es plantegen tallar o congelar l'ajuda al Caire, Riad s'ha convertit en un dels pilars de la junta militar des del cop d'estat del 3 de juliol. Juntament amb Kuwait i els Emirats Àrabs Units, ha enviat al país en concepte d'ajudes un total de 9.000 milions d'euros, un salvavides econòmic per "redreçar l'economia i la seguretat", tal com ha reiterat el general Abdul-Fatah al-Sissi.

"La matança ha provocat una reacció internacional desesperada i els països dels Golf, amb l'excepció de Qatar -rival de l'Aràbia Saudita-, són els únics que han mogut peça", explicava ahir a la cadena qatariana el periodista Robert Fisk.

La Casa Blanca va mantenir ahir el silenci després de la tèbia reacció del president nord-americà, Barack Obama. Estan en joc els gairebé mil milions d'euros en concepte d'ajuda militar que rep anualment el Caire, una ajuda que està servint, paradoxalment, per reprimir els Germans Musulmans. Per a Washington, la cooperació militar amb el Caire és clau per garantir l'estabilitat de la zona i han demostrat des de la caiguda de Hosni Mubàrak que s'adapten a cada situació.

Crida a consultes d'ambaixadors

Qui va apujar el to ahir va ser la Unió Europea que, tot i això, no es planteja retirar la seva escassa ajuda econòmica al Caire. Alemanya i França van fer ahir el primer anunci polític de pes sobre la crisi a Egipte. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir que les dues potències europees van decidir revisar les seves relacions amb el país àrab. I van considerar que la resta de països de la UE haurien de fer el mateix. Per això s'ha convocat d'urgència una reunió de ministres d'Exteriors que està previst que se celebri dilluns després d'una reunió d'ambaixadors.

En un comunicat, el Consell de Seguretat de l'ONU es va limitar ahir a urgir a les dues parts perquè acabin amb la violència i es continguin al màxim -un comunicat amb un to molt similar al dels primers mesos de conflicte a Egipte-. La setmana que ve un enviat especial de l'ONU tornarà a aterrar al Caire per trobar una "solució política".

stats