Tema del dia 13/08/2013

El PSOE fa pinya amb el PP i demana mediació europea

Exteriors avisa que mantindrà els controls exhaustius

Marc Colomer
2 min

Barcelona.Després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, recriminés la setmana passada al PSOE la seva actitud davant el conflicte amb Gibraltar, ahir el secretari d'organització dels socialistes espanyols, Óscar López, deixava clar el seu suport a l'executiu d'Espanya en l'afer. "Hi ha múltiples declaracions de dirigents socialistes que donen suport al govern d'Espanya en l'assumpte de Gibraltar", va defensar. I encara va anar més enllà i va garantir el suport del principal partit de l'oposició al govern quan es tracti de política exterior. Això sí, al mateix temps recriminava l'actitud del ministre d'Exteriors.

"Facin les coses bé", va asseverar López, que va lamentar que el govern de Rajoy no hagués actuat "abans" i "molt millor" del que ho ha fet. Però què vol dir fer les coses bé? "Parlar amb el Regne Unit", va opinar el dirigent socialista, que va instar l'executiu a resoldre la qüestió en el marc de la UE, i no fora. "Espanya ha de fer una actuació diplomàtica", però "el govern ha fet just al revés", va criticar Óscar López.

I és en aquest sentit que el dirigent socialista va demanar que l'executiu eviti "aventures", en una clara referència a la possibilitat de portar el conflicte més enllà de la UE i sospesar un front amb l'Argentina a les Nacions Unides per fer entrar també en el mateix paquet l'afer de les Malvines. Sigui com sigui, la Comissió Europea de moment no vol aclarir quin paper hi pot jugar si el conflicte arribés en un fòrum europeu. El cas és que més enllà de declaracions, no hi ha hagut cap petició formal perquè la UE faci de mediador en el conflicte entre dos dels seus estats membres. Davant la possibilitat d'una aliança Espanya-Argentina contra la Gran Bretanya a les Nacions Unides, el portaveu de la Comissió Europea que ahir compareixia en roda de premsa va defugir posicionar-se: "Em resulta molt hipotètic, i per això no vull fer comentaris sobre això".

Missió tècnica europea

Malgrat el silenci oficial de Brussel·les davant la possibilitat que el conflicte s'hagi de resoldre a la Unió Europea, el cert és que funcionaris d'Interior i Justícia europeus treballen amb autoritats espanyoles per enviar una missió tècnica al setembre a la frontera amb Gibraltar, informa Europa Press. Amb la missió, la UE vol contrastar si Espanya està complint les exigències europees en els controls fronterers. Uns controls que l'Estat defensa que són "legals, proporcionals i aleatoris" i que el ministeri d'Exteriors espanyol deixava clar ahir que pensa mantenir com a "irrenunciables", i més ara que damunt la taula hi ha amenaces de denúncies mútues.

Ahir, des del ministeri d'Exteriors celebraven que el PSOE s'alineï amb el govern, i es comprometien a no prendre cap decisió sense que abans s'hagi acordat amb el principal partit de l'oposició. El PSOE va formalitzar ahir la petició de compareixença del ministre Margallo a la Comissió Mixta per a la UE a partir del setembre, ja en sessió ordinària, per informar sobre l'estat de les relacions amb Londres. Mentrestant, l'Estat ha començat a tramitar ajudes de fins a 30.000 euros per als pescadors que no poden sortir a fer feina a la badia d'Algesires com a conseqüència del conflicte.

stats