Tema del dia 29/06/2013

Óscar: "Les categories homo-hetero-bisexual em queden petites"

Aquest madrileny treballarà durant sis mesos a Mallorca. Va començar una hormonació fa temps i ara se sent feliç amb el procés de transició.

Maria Fuster
2 min

Us presentau com a transgènere?

Normalment sí, però depèn de la situació. Aquí a Mallorca, com només són sis mesos, m'estim més no fer-ho i quedaré dins de l'armari tot aquest temps. No vull que aquests sis mesos siguin un infern. No tenc ganes de ser objecte de xafardejos. No fa tant que pas com a home. Fa només dos o tres anys que pas com un home hetero perque ara tenc barbó i patilles.

Com viviu el tema de la identitat?

No és només amb qui vas al llit, sinó qui ets i com et presentes davant del món. Personalment, tenc una visió fora del binomi, és a dir, no m'ubic ni com a heterosexual ni com a gai. És més, per mi no hi ha homes i dones. I les categories homo-hetero-bisexual em queden petites.

Què pensau del terme queer ?

Està bé, perquè també romp amb les categories binàries, però és un poc massa acadèmic, molt de discurs i palles mentals. En realitat, el que m'interessa més són les vivències personals, que m'aporten molt més del que diu Judith Butler. Aquestes persones que fan teories haurien d'apropar-se més a la gent del carrer i sortir de la seva bombolla.

I del concepte de la masculinitat?

Jo no m'he adaptat com a mascle. Em consider feminista i no crec en la construcció de la masculinitat tal com es representa. De vegades pens que hauria d'aprendre els codis per si em fan falta. Com a home, he d'escoltar molts comentaris sexistes i homòfobs. Jo mir cap a una altra banda, per deixar clar que no em fan gràcia i no m'interessen aquestes bromes. Cada dia veig molts homes que, quan hi ha un gai, senten la necessitat de reafirmar-se repetint que els agraden les ties, i també han de fer bromes homòfobes per deixar clar que ells no ho són, gais. Però a mi que m'importa amb qui es colga la gent? I per què s'han de reafirmar?

Com ha duit la vostra família el vostre procés?

Ha necessitat un temps, però no n'hi ha hagut per a tant. Cal assimilar i assumir el canvi. També a mi em va costar trobar el meu camí, però a poc a poc s'aconsegueix. I ara estic a gust, content i feliç.

stats