COP AL CAIRE, ESTAT D'EMERGÈNCIA
Tema del dia 16/08/2013

Obama censura l'exèrcit d'Egipte

Els Estats Units condemnen la massacre d'islamistes però no tallen el suport econòmic als militars

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama censura l'exèrcit d'Egipte

Washington.La resposta del president dels Estats Units, Barack Obama, a la violència del govern i l'exèrcit d'Egipte va ser discreta. La seva contundent condemna a la massacre de 500 islamistes no va anar acompanyada d'una retirada de l'ajuda militar a un dels seus aliats claus del Pròxim Orient. Tot i així, el president va censurar les accions dels militars egipcis i va anunciar la suspensió de les maniobres conjuntes dels exèrcits dels dos països previstes per al mes que ve.

"La nostra cooperació tradicional no pot continuar mentre civils són assassinats als carrers i els drets humans es trepitgen", va afirmar el president des de l'illa de Martha's Vineyard, Massachusetts, on passa les vacances. La nova crisi a Egipte ha tornat a agafar desprevinguda la Casa Blanca, que sembla que no sap com encarar la situació.

"Obama ha de prendre una decisió, que ja fa massa temps que evita, i suspendre l'ajuda nord-americana a Egipte fins que el seu govern demostri que torna a la democràcia", assegura l'experta del Consell de Relacions Exteriors, Isobel Coleman. Els Estats Units destinen 1.160 milions de dòlars en ajudes al país, dels quals 975 són militars.

Obama es resisteix a interrompre aquesta ajuda per preservar els interessos nord-americans a la zona i mantenir l'acord de pau entre Egipte i Israel. Per això, ha evitat en tot moment denominar com a cop d'estat el derrocament de Mohammed Mursi -ja que la llei d'ajuda exterior del 1961 l'obligaria a suspendre totes les ajudes-, i fins ahir s'havia limitat a cancel·lar l'entrega de quatre avions de combat F-16.

La matança dels partidaris del president Mursi a mans de militars egipcis ha canviat la situació. La suspensió dels exercicis militars conjunts, coneguts com a Estrella Brillant, és la primera mesura concreta dels Estats Units. Molts analistes hi veuen una censura al general Al-Sissi, ja que es tracta d'unes maniobres militars importants que es fan cada dos anys des del 1981 i amb centenars de soldats de les forces armades dels dos països.

D'altra banda, Obama ha demanat als seus assessors que estudiïn noves mesures com a resposta al vessament de sang als carrers del Caire i altres ciutats egípcies, però va advertir que no té cap intenció d'abandonar la col·laboració militar amb Egipte. Així, doncs, el president manté la mateixa posició cautelosa que va tenir primer durant l'inici de la Primavera Àrab i després amb la caiguda de Mursi.

"No prenem partit a Egipte"

La massacre de dimecres passat, però, complica la seva resposta a la crisi i alguns membres de l'oposició i analistes han començat a criticar el seu lideratge tou. En el seu discurs Obama va intentar justificar que el seu govern no hagi condemnat el cop d'estat contra Mursi i va assegurar que "el seu país no pot determinar el futur d'Egipte".

"Som conscients de la complexitat d'aquesta situació. Mursi va ser elegit democràticament però el seu govern no va ser inclusiu i molts egipcis van demanar un canvi", va assenyalar. Tot i així, el mandatari va instar totes les parts a treballar per una transició democràtica i va demanar a la junta militar egípcia que posi fi tan aviat com sigui possible a l'estat d'emergència.

El president Obama va assegurar que Washington "no pren partit" per cap de les parts en la crisi. "Sé que és temptador que dins d'Egipte es culpi els Estats Units o Occident o algun altre actor extern del que va sortir malament. Hem estat acusats pels seguidors de Mursi; hem estat acusats per l'altre bàndol com si fóssim seguidors de Mursi. Aquest enfocament no ajudarà els egipcis a aconseguir el futur que es mereixen", va argumentar.

Un cop acabada la seva declaració, Obama va continuar amb les seves vacances i les seves jornades de golf. Diumenge tornarà a la feina i haurà de decidir si pren mesures més contundents.

stats