Tema del dia 24/06/2013

Música i músics per acompanyar reis i nobles

1 min

QUI TOCAVA

Els músics de les capelles reials eren professionals, tot i que la majoria malvivien. "Els més ben considerats eren els instrumentistes de corda i els mestres d'orgue i de clavicèmbal", explica el musicòleg Ramón Andrés. També hi havia dones, sobretot arpistes i cantants.

QUÈ TOCAVEN

El repertori de les capelles reials era música culta, de compositors cultes, tant sacra com profana. Els músics també participaven en les celebracions i commemoracions cíviques i en oficis fúnebres. Tocaven cançons i danses com ara la sarabanda i la gallarda.

ON

Les actuacions eren en espais com ara els palaus dels reis i dels nobles i les capelles de les catedrals. De fet, els nobles i l'Església van ser els que van mantenir els músics fins que amb la caiguda de l'Antic Règim van perdre el paper de mecenes principals.

DAVANT DE QUI

El públic de les capelles era "molt restringit", diu Andrés, perquè les actuacions no eren públiques. "El poble com a màxim podia escoltar aquella música en les desfilades. Però un artesà o un pagès mai van arribar a sentir com sonava un llaüt o un clavecí", explica Andrés.

stats