Dossier 27/04/2015

L’impacte en el turisme, l’altra gran rèplica que s’espera

L’ONU apunta que el PIB nepalès podria caure més d’un 9%

Marta Rodríguez
3 min

BarcelonaNo és hora de fer números encara, però el terratrèmol que ha devastat el Nepal deixarà una onada de llarga durada que no detectaran els sistemes de vigilància sísmica, però, amb tota seguretat, suposarà un abans i un després per a aquest petit país, eminentment agrícola i molt lligat al turisme de muntanya.

Les previsions recents del Banc de Desenvolupament de l’Àsia estimaven per a aquest any un creixement del PIB del 4,6%, una xifra envejable per a les economies occidentals, però que suposaria mig punt menys que el 5,2% amb què va tancar el 2014. El sotrac de dissabte suposarà un fre considerable i des de l’OCHA, l’agència de Coordinació d’Emergències de l’ONU, ja s’apuntava ahir una desacceleració superior al 9%. Són previsions sobre el paper que coincideixen amb el que se sent sobre el terreny: el sisme espantarà els visitants, atrets sobretot pels cims elevats de l’Himàlaia i pels vells temples budistes i hinduistes. “Hem rebut trucades dels nostres clients i s’han cancel·lat el 90% de les reserves”, va admetre ahir Sharat Dhall, president de l’agència de viatges online Yatra, en declaracions al diari indi Business Standard.

Muntanyes i patrimoni han quedat afectats de ple. Només a l’Everest els desapareguts ja són més de 200 i les autoritats nepaleses han recuperat una vintena de cadàvers que van quedar colgats per les allaus causades pel terratrèmol. Les vies que utilitzen els centenars de cordades -547 el 2012- i el camp base del sostre del món han quedat malmesos i els equips de rescat a poc a poc es fan pas fins on hi ha els afectats. “Alguns equips [d’alpinistes] ja han marxat. Els seus campaments estan totalment destruïts”, escrivia ahir el romanès Alex Gavan, que relatava via Twitter com molts dels que eren a les muntanyes havien triat dormir “amb barrets i botes posades”.

Sense emergències

La pobresa del país farà difícil per no dir impossible una ràpida reconstrucció, malgrat l’ajut internacional que tot just s’ha començat a desplegar. El Nepal ha aconseguit certes millores en índexs com la cobertura sanitària o l’educació, però segueix sent un dels països més pobres del món -el 157 de 187-, i el menys desenvolupat de la regió, amb gegants com l’Índia i la Xina, precisament els dos països que més turistes hi envien. Una quarta part de la població viu amb menys d’1,25 dòlars al dia, segons el Banc Mundial, que subratlla una pobríssima xarxa viària i talls de fins a 16 hores de llum durant la temporada seca, malgrat que el país és una potència mundial en recursos hídrics sense explotar. A banda, hi ha problemes en el subministrament d’aigua potable, apunta el català Ivan Ripoll, que resideix a la ciutat nepalesa de Pokhara però aquests dies és a Barcelona.

Ripoll és pilot de parapent i tem que el sisme debiliti la feble i incipient indústria turística. “Amb tragèdies com la del terratrèmol prens consciència que el país no està tan desenvolupat com penses, perquè malgrat que s’esperava un terratrèmol gran no hi ha plans d’emergències”, reflexiona, tot i que s’afanya a emfasitzar que és aquesta “imperfecció” del país el que atreu els aventurers.

Patrimoni

En un any arriben al país gairebé 600.000 turistes, que amb les seves divises fan que el sector suposi ja el 8,3% del PIB, tot i que, si s’hi suma el que els visitants es gasten en el comerç local, el percentatge arriba fàcilment al 20%. Malgrat tot, el nombre d’alpinistes ha patit lleugers descensos des de fa dos anys, sobretot per desenes de morts en diverses allaus. No obstant, el govern assegura que la baixada s’ha compensat perquè els visitants gasten cada cop més. Directament el sector ocupa més de mig milió de persones, que ara és probable que s’hagin de replantejar la vida.

A Kàtmandu, els violents tremolors sísmics s’han endut bona part del patrimoni artístic, protegit per la Unesco. “Plou sobre mullat”, encerta Cristina Morales, presidenta de l’associació Amics del Nepal de Barcelona, que es felicita perquè el personal dels seus projectes n’han sortit il·lesos. Segons l’estadística del ministeri de Turisme, el pelegrinatge als nombrosos temples que poblaven la ciutat representava més de la meitat del turisme. No en va, aquest petit país envoltat de muntanyes ha sabut encaixar el budisme i l’hinduisme, en una comunió espiritual perfecta.

stats