Tema del dia 29/08/2013

L'OTAN considera que l'atac químic "no pot quedar sense resposta"

Laia Forès
2 min

Brussel·lesL'OTAN creu que hi ha prou indicis per acusar el règim de Baixar al-Assad de ser el responsable de l'atac amb armes químiques i considera que la represàlia "no pot quedar sense resposta". Els ambaixadors dels països aliats es van reunir ahir a Brussel·les en una trobada ordinària que van aprofitar per debatre la situació de Síria i la petició d'alguns membres de l'Aliança d'impulsar una acció militar a Síria.

Després de la reunió, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, va assegurar en un comunicat que l'ús d'armes químiques és "inacceptable" i va insistir que, per a l'OTAN, no hi ha dubte que Al-Assad és al darrere de l'atac amb armes químiques. "Les informacions disponibles, procedents d'un gran nombre de fonts, assenyalen el règim sirià com a responsable de l'ús d'armes químiques", afirmava el comunicat.

Si fins ara l'OTAN s'havia mostrat contrària a qualsevol operació militar a Síria, el suposat atac amb armes químiques ha canviat les coses. L'Aliança Atlàntica no té la intenció -almenys ara per ara- d'impulsar una acció militar sota el seu paraigua, però la contundència de les paraules de Rasmussen dóna a entendre que els aliats no s'oposen a la intenció dels Estats Units d'atacar Síria, fins i tot si no hi ha una resolució de l'ONU. "Considerem l'ús d'armes químiques com una amenaça a la pau i a la seguretat internacional", va subratllar el secretari general de l'OTAN.

Tot i les paraules de Rasmussen i la intenció d'alguns aliats atlàntics com Washington i Londres d'atacar el règim sirià, fonts de l'OTAN asseguraven ahir que els ambaixadors no van entrar a debatre formalment la possibilitat d'una acció militar sense resolució de l'ONU. Segons les mateixes fonts de l'Aliança Atlàntica, de moment no hi ha prevista cap reunió extraordinària per debatre a fons la qüestió.

stats