Tema del dia 15/06/2013

L'FMI renya els EUA per un ajust fiscal massa ràpid i sever

Ara
2 min

Barcelona.La retallada de la despesa per part del govern dels Estats Units per reconduir el dèficit ha restat força a la recuperació econòmica i condiciona la sortida de la crisi a mitjà termini. Així ho recull l'informe que el Fons Monetari Internacional (FMI) va publicar ahir i en què insta el govern nord-americà a abaixar el ritme de l'ajust fiscal per afavorir la sortida de la crisi.

"La reducció del dèficit el 2013 ha estat excessivament ràpida i mal dissenyada", va renyar ahir l'FMI en el document. Va lamentar que l'excés d'austeritat ha estat un "fort peatge" que s'ha traduït en una recuperació més tèbia del previst. Continuar al mateix ritme d'ajust, amb retallades en educació, investigació i infraestructures que va titllar d'"indiscriminades", pot ser un llast per a la remuntada a mitjà termini.

En paral·lel a afluixar amb les retallades, la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, va recomanar al govern federal un pla de sostenibilitat dels comptes públics que aposti més aviat per reduir subsidis i buscar noves fonts d'ingressos a llarg termini. Entre les propostes per incrementar la recaptació, l'FMI va instar a reduir deduccions i crear nous impostos per gravar les emissions de CO.

L'FMI també va mostrar-se partidari que la Reserva Federal (Fed) mantingui les mesures d'estímul sobre l'economia per no afegir més riscos a la recuperació. Segons Lagarde, la inflació nord-americana està controlada (de fet, s'espera que acabi l'any en l'1,8%), però el creixement encara no és suficient perquè s'abandoni el programa de compra d'actius que té en marxa la Fed i que l'FMI confia que es mantingui com a mínim fins a final d'any.

La debilitat econòmica de l'entorn, especialment d'Europa, va ser un dels arguments de l'FMI perquè els EUA rebaixin el ritme dels ajustos. Ahir l'Eurostat va publicar l'última dada d'inflació de la UE, que va trencar la tendència a la baixa dels últims mesos i va repuntar dues dècimes al maig, fins a situar la taxa en l'1,6%.

stats