Efímers Tema del dia 27/08/2013

L'Aràbia Saudita intensifica la pressió per derrocar Al-Assad

Els caps militars de deu països debaten en secret possibles opcions

i
Carme Colomina
2 min
UN HOME AMB CONNEXIONS  El príncep saudita Bandar bin Sultan saluda el president rus, Vladímir Putin.

BarcelonaLes opcions militars s'han posat sobre la taula. De moment, només per explorar-ne totes les possibilitats. Els caps militars d'una desena de països es van reunir ahir en secret -i avui continuaran- a Jordània per avaluar els pròxims moviments. Tot i que el ministre jordà d'Afers Estrangers, Nasser Iudeh, ja havia descartat que els Estats Units utilitzessin aquesta cimera per decidir si s'ataca o no Síria, la polèmica pel possible ús d'armes químiques en el conflicte altera el debat. Al costat dels Estats Units i Jordània, també hi participen comandaments militars d'Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia, el Canadà i Turquia. A més de l'Aràbia Saudita i Qatar, dues potències regionals implicades en l'armament i la formació dels rebels sirians.

El diari nord-americà The Wall Street Journal relatava ahir la pressió diplomàtica saudita per intentar doblegar les reticències de l'administració Obama a una intervenció per derrocar Baixar al-Assad. Al capdavant d'aquesta estratègia hi ha el príncep Bandar bin Sultan. L'estiu passat, el cap dels serveis d'intel·ligència saudites i antic ambaixador a Washington durant vint anys va prendre les regnes de la nova estratègia regional. Reunions a l'Elisi i al Kremlin, discussions amb el director de la CIA, David Petraeus, i amb les monarquies del Golf. El totpoderós príncep Bandar -figura clau en les relacions diplomàtiques entre Riad i Washington, i home pròxim a les diverses administracions republicanes des de Ronald Reagan, fins al punt de guanyar-se el sobrenom de Bandar Bush- vol convèncer ara els Estats Units de sumar-se al pla saudita d'enfortir gradualment alguns grups rebels per alterar els equilibris de forces.

Xoc amb Qatar

Riad té un doble objectiu. Es tracta de preparar determinats grups de l'oposició moderada mentre contraresta la influència que exerceixen els seus veïns qatarians sobre altres combatents islamistes. Tot i que l'Aràbia Saudita i Qatar coincideixen que cal actuar a Síria, la cursa per estendre la seva influència regional tensa les relacions. El xoc s'endureix encara més en la crisi egípcia, on els qatarians es van convertir en un suport clau del govern islamista dels Germans Musulmans i els saudites s'han afanyat a finançar el nou poder interí controlat pels militars. "Els saudites sempre van veure els Germans Musulmans com una amenaça -explica Gregory Gause, del centre Brookings de Doha-. Això combinat amb el fet que Riad pensava que els petits estats del Golf es mantindrien sempre sota el seu lideratge polític" ha encès la confrontació.

Segons el rotatiu nord-americà, durant una reunió, l'estiu passat, per coordinar l'enviament d'armes als rebels sirians, el príncep Bandar va carregar contra Qatar i els seus tentacles regionals, que han fet de la cadena Al-Jazeera l'altaveu de la seva agenda exterior. "No són més que 300 persones... i un canal de televisió... Això no fa un país", hauria cridat el saudita.

A més, fonts oficials citades per aquest diari asseguren que no tota l'administració Obama se sent còmoda amb aquesta aliança amb Riad i desconfien dels riscos que pugui prendre el cap de la intel·ligència saudita. Bandar ha estat implicat en diverses operacions polèmiques de la CIA als anys 80 com ara el finançament de la Contra a Nicaragua o dels mujahidins a l'Afganistan.

stats