SÍRIA REACCIÓ INTERNACIONAL
Tema del dia 27/08/2013

Kerry acusa Al-Assad d'un atac químic "inexcusable"

Els Estats Units culpen el règim sirià d'obstaculitzar la investigació de l'ONU

M. Gordon/a. Cowell
3 min

The New York Times / Washington.El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va donar per fet ahir que el règim sirià va utilitzar armes químiques contra civils en l'atac que la setmana passada va causar centenars de morts en un suburbi de Damasc. Kerry va dir en una roda de premsa a Washington que l'atac és "real" i "inexcusable" i que el president Barack Obama "està convençut que els que utilitzen l'armament més atroç del món hauran de retre comptes".

El secretari d'Estat no va dir obertament quina de les parts en conflicte era responsable de l'atac, però va deixar-ho clar entre línies. "Sabem que el règim sirià té armes químiques. Sabem que el règim sirià té la capacitat de llançar-les amb coets. Sabem que el règim sirià està decidit a eliminar l'oposició de la zona on va tenir lloc l'atac. I amb els nostres propis ulls, tots ens hem convertit en testimonis".

Tot i això, Kerry va reconèixer que la investigació que l'ONU va començar ahir a la zona de l'atac no podrà determinar-ne l'autoria. "El que ha passat a Síria és una obscenitat moral", va dir el secretari d'Estat, que va recordar que "per alguna raó el món sencer va prohibir l'ús d'armes químiques".

La compareixença de Kerry va arribar precisament hores després que el comboi d'investigadors de l'ONU fos atacat per franctiradors quan es dirigia a la zona dels fets. El secretari d'Estat nord-americà va acusar directament el règim del president Baixar al-Assad per haver dificultat l'accés de l'equip internacional. "Si el règim, tal com diu, no té res per amagar, la seva resposta hauria de ser immediata: transparència immediata i accés immediat, no atacs", va dir Kerry.

L'atemptat va deixar inutilitzat el vehicle que liderava el grup després de rebre trets a les rodes i al parabrisa. De totes maneres, segons va informar l'ONU, els inspectors van poder visitar dos hospitals, van entrevistar diversos testimonis i metges, i van recollir mostres de sang de pacients per primera vegada d'ençà que l'atac va provocar centenars de morts la setmana passada.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va dir ahir en un comunicat que havia donat instruccions a la seva principal funcionària en matèria de desarmament, Angela Kane, que estava visitant Damasc, que presentés una "dura queixa al govern sirià i a les forces opositores" per garantir la seguretat dels inspectors. Aparentment, cap dels inspectors va ser ferit en l'atemptat.

El portaveu de Ban, Farhan Haq, va dir als periodistes durant una roda de premsa a la seu de l'ONU a Nova York que els assaltants no han estat identificats. Haq va afegir que els inspectors -una dotzena de persones- van prosseguir el seu viatge cap a la zona de l'atac en un suburbi de Damasc després que el vehicle tirotejat fos substituït per un altre. Allà van visitar dos hospitals, on van entrevistar supervivents i metges. "Han pogut agafar diverses mostres rellevants i se senten satisfets amb els resultats de la seva feina", va dir Haq. Avui està previst que facin una segona visita.

Activistes opositors van penjar vídeos a la xarxa on es veien els investigadors de les Nacions Unides portant cascos blaus mentre arribaven a l'àrea de Moadamiya, al sud-oest de la capital. Es tracta d'un suburbi controlat pels governs on els activistes de l'oposició van registrar el més petit dels dos atacs en què se sospita que s'han utilitzat armes químiques. Els vídeos penjats a internet mostren pacients en un hospital de campanya rebel que tenen problemes per respirar.

Al-Assad segueix negant-ho

La visita dels inspectors de l'ONU al suburbi, amb mitja dotzena de vehicles escortats per les forces de seguretat sirianes, va arribar poc després que el president Baixar al-Assad negués que les seves forces hagin utilitzat armes químiques contra els ciutadans del seu país. Al mateix moment, les divisions entre els poders internacionals sobre com gestionar la crisi seguien sense trobar punts d'acostament.

En una entrevista amb el diari rus Izvestia publicada ahir, Al-Assad va dir que les acusacions d'utilitzar armament químic no tenien lògica i que eren "indignants i contra el sentit comú". El president va alertar els Estats Units que una intervenció militar a Síria suposaria "un fracàs igual que els de totes les guerres que han lliurat, començant pel Vietnam i fins avui dia".

Tot i que Al-Assad va dir que permetria als inspectors de l'ONU accedir a la zona de l'atac, el gest s'ha vist amb molt escepticisme a Occident, on els més crítics diuen que l'oferta arriba massa tard per poder fer una investigació acurada.

stats