Balears 29/12/2013

Jaume Sureda: "Vénen mals temps per a l'ensenyament públic perquè se'l volen carregar"

Cristina Ros
2 min

PalmaRes no li agradaria més que equivocar-se en les prediccions. De la mateixa manera, res no el faria més feliç que poder sentir-se optimista. Jaume Sureda, catedràtic i director del departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB, lamenta haver de dir que, amb vista al 2014, pel que fa al sector del qual ell és una de les veus més competents, "hi ha molt pocs, gairebé cap motiu per a l'optimisme".

Abans de fer una anàlisi de l'any que està a punt de començar, Jaume Sureda descriu breument com entra el món educatiu al 2014: "Tenim uns governants encabotats a imposar la desraó i a incorporar mesures no només políticament discutibles, sinó sobretot tècnicament impresentables. Es reprendrà el curs amb una nova vaga, un director expedientat i n'hi haurà més, d'expedients. El professorat se sent humiliat, cansat i desmotivat. Les famílies estan molt preocupades per l'educació dels fills. Els centres tenen menys recursos econòmics en general, però sobretot per atendre els alumnes amb necessitats especials".

Si mira cap al 2014, Sureda podria descriure la situació de futur immediat amb una sola frase: "Vénen mals temps per a l'escola pública i no hi veig cap indici de millora". Una sentència a la qual n'afegeix el motiu: "El Govern es vol carregar el sistema públic d'ensenyament".

"En aquests moments i també en els propers mesos, parlam i parlarem d'allò que el Govern ens vol fer parlar. Això és fatal, perquè hauríem d'estar parlant d'un pacte educatiu, que és determinant per al futur de l'educació. I no tindrem aquest pacte, ni en podrem parlar, mestre estiguem governants pel sector de la dreta més ultra", opina.

Sap que "hauríem de parlar de la formació del professorat, d'una reforma urgent en aquest sentit de la formació. Hauríem de parlar de com es pot proporcionar més autonomia als centres, de com poden ser més eficients, de com podem reduir l'abandonament escolar, de com ensenyar a llegir i a escriure. Tots aquests són temes centrals i vertebradors del sistema educatiu que, ja em sap greu, però em tem que no seran tractats durant el 2014".

Sureda insisteix en la gravetat de la voluntat del Govern de destruir l'escola pública com a garantia d'una educació de qualitat i igualitària. "Les famílies cercaran alternatives per a l'educació dels seus fills. Sempre que ho puguin pagar". En aquest sentit, afirma que "l'escola cada vegada serà menys inclusiva, més selectiva, perquè s'està bandonant a la cuneta les persones amb necessitats especials".

Si el 2013 ha estat l'any de les mobilitzacions per l'educació, Sureda veu "difícil trobar una conjuntura que aporti tanta convergència en els interessos de tothom com la que es va donar en la gran manifestació del 29 de setembre. Si bé és cert que el col·lectiu docent està socialment ben considerat i a les Illes Balears ha tingut un suport impressionant, després aquests docents han de viure el dia a dia de les aules, i ara com ara és duríssim. S'ha de pensar què passaria si als metges el Govern els imposàs que, davant una tuberculosi, receptassin pastilles Juanola. I si no ho fessin, se'ls expedientàs. Això és el que passa en l'educació".

stats