Tema del dia 25/06/2013

Isidor Torres: "Formentera és frescor institucional"

Isidor Torres (Formentera, 1978) és periodista, politòleg i consultor en el sector públic. L'any 2008 va dirigir el projecte per a la creació del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera.

Ll. Planas
3 min

Isidor Torres (Formentera, 1978) és periodista, politòleg i consultor en el sector públic. L'any 2008 va dirigir el projecte per a la creació del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera.

L'any 2007 es crea el Consell de Formentera. Existia vertaderament una reivindicació política per deslligar-se d'Eivissa?

Formentera i Eivissa eren les úniques illes habitades d'Espanya que compartien Consell. Eivissa tenia 12 consellers i Formentera, 1. A Eivissa hi havia 500 empleats públics i a Formentera, 10. I la proporció no millora si parlem d'inversions. Era una situació que se sostenia per la creença que Formentera era massa poca cosa, una creença externa que va tenir acomplexats els mateixos formenterers. Però havia de canviar i es canvia. El 1999 apareix per primera vegada en un programa (el de la Coalició d'Organitzacions Progressistes) la creació d'un Consell propi. Encara no l'aconsegueixen, però sí diners per a infraestructures que es gestionen a l'illa. Sembren autoestima.

Sis anys després, ha funcionat el traspàs de competències? Queden moltes coses per fer? Hi ha prou finançament?

El traspàs de competències ha funcionat. Recordem que el Consell el crea el nou Estatut. Això ha facilitat molt les coses. En ser una norma superior al conjunt de lleis clau que regeixen el funcionament administratiu, l'adaptació ha estat molt ràpida. Diria que queden dos reptes pendents: un és que el Govern pagui el deute que té amb el Consell. Quan el Govern superi els problemes que li estan impedint pagar, possiblement parlarem del Consell Insular amb més bona salut econòmica de les Illes. L'altre repte és l'acceptació. Les decisions sempre s'han pres entre tres i costa fer lloc, però Formentera és frescor institucional i una destinació turística nova que pot aportar moltes coses. La prova de foc serà com es resol el repartiment de diners per a la promoció turística.

Es percep satisfacció de la ciutadania amb la nova administració insular? Satisfacció amb els canvis?

Un consell insular pren decisions, presta serveis i tramita. S'ha millorat en tot. Les decisions que afecten les competències autonòmiques com a mínim són més democràtiques, perquè ara les prenen polítics electes a l'illa; la tramitació és més àgil perquè els expedients no han de viatjar d'una illa a l'altra. I quant als serveis, que ningú no s'enganyi: la millora no significa que siguin superiors als de la resta d'illes, sinó que ara ja s'hi assemblen.

La creació del Consell la propicia un Govern del PP, però des d'aleshores ha governat l'esquerra. Hi ha res que ho expliqui?

La creació del Consell no la propicia un Govern del PP. Si ens referim a Formentera, no hi ha hagut cap canvi. En el moment anterior a la creació del Consell governava l'esquerra a l'Ajuntament i la dreta tenia el diputat. Aquest resultat és el mateix que es produeix en les primeres eleccions posteriors (2007-2011) a l'entrada en vigor del nou Estatut que crea el Consell Insular.

Ara que no coincideixen el color polític del Govern i el del Consell es crea la figura del "delegat del Govern a Formentera". S'ha considerat una ingerència?

La figura del delegat del Govern no té res a veure amb el Consell Insular. Es tracta d'un càrrec polític de confiança que crea el Govern quan el PP perd el diputat de Formentera. Aquesta figura no té contingut. Podria tenir-ne si els delegats territorials que el Govern ja té per Eivissa i Formentera li traslladessin les seves funcions per a Formentera, però no s'ha fet. És una figura estalviable que desapareixerà quan el color polític del Consell o del diputat de Formentera coincideixi amb el del Govern. El temps ho dirà.

stats