Balears 01/08/2013

El Govern, "satisfet" amb el dèficit diferenciat de l'1,47%

Josep Vicent Marí diu que és un reconeixement a l'esforç de contenció de 2012

Ara Balears
2 min

Palma. El conseller va fer aquestes reflexions després d'haver participat, juntament amb els responsables d'Hisenda de les altres comunitats, en la sessió plenària del Consell de Política Fiscal i Financera, en què es va tractar, precisament, la nova proposta d'objectius de dèficit per a cadascuna de les autonomies per a 2013, com també per al període 2014-2016.

En aquesta reunió, presidida pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va mantenir la decisió presa en la sessió anterior d'elevar l'objectiu de dèficit per al conjunt de les autonomies per a 2013.

Inicialment era del 0,7% i s'ha incrementat a l'1,3%, després que la Unió Europea (UE) atorgàs un major marge per al conjunt del'Estat, del 4,5% inicial al 6,3%.

En nombroses ocasions, l'Executiu balear havia reivindicat uns objectius de dèficit diferenciats per comunitats autònomes, en funció del finançament que reben de l'Estat. En aquest sentit, l'Arxipèlag proposava un objectiu del dèficit més gran que el de 2013, però per davall de l'aconseguit el 2012.

L'Executiu autonòmic havia recalcat que un objectiu de dèficit igualitari provocava perjudicis en aquelles autonomies que, com les Illes Balears, reben un menor finançament per part de l'Estat.

En concret, defensa el Govern, l'actual sistema de finançament proporciona anualment a determinades comunitats un nivell de recursos molt superior a la mitjana, amb la qual cosa es troben en millor disposició per complir els límits de dèficit autoritats, ja que han de fer un esforç en termes d'ajust d'ingressos i despeses molt inferior a les que reben menys.

Aquesta situació "s'agreuja" si es té en compte que les comunitats més perjudicades per l'actual model solen ser les que han resultat perjudicades pels anteriors, fet que explica, en part, els diferencials de deute públic que hi ha entre les diferents comunitats i la necessitat de fer front a costos financers molt dispars. El Govern balear "sempre ha deixat clar" que l'establiment de límits diferenciats és "una solució temporal".

stats