ALERTA SANITÀRIA MESURES
Balears 23/08/2014

Èbola: l’aïllament de les Balears, un factor de seguretat

Catalunya activà ahir el protocol, tot i que la Generalitat digué que “no n’hi ha cap cas”

J.perelló/m.martín Matas
3 min

Palma/barcelonaNo hi ha alarma per l’èbola a Balears. Per molt que la notícia ompli els espais informatius, la ciutadania fa molt poques consultes i els màxims responsables de salut asseguren que “hi va haver més preocupació pel grip A”, recorda Isabel Borràs, cap del departament de Sanitat de la Conselleria de Salut, qui coordina la planificació autonòmica respecte de l’aplicació del protocol estatal per aquest virus.

L’aïllament, en aquest cas, juga a favor de les Balears. “Per venir de Libèria a Balears has d’agafar tres o quatre vols, és a dir, és molt poc probable que una persona vingui directament des d’allà. És diferent el cas d’altres comunitats, com precisament Andalusia, on hi ha la possibilitat d’entrada d’immigració il·legal de manera molt directa. Aquí, si arriba immigració sense papers, ja ha passat per altres llocs”, explica la responsable de Sanitat.

De moment, Salut ha establert que cada hospital de Balears tingui un responsable, a qui s’informa setmanalment i a qui es traslladen les recomanacions que va enviant el Ministeri de Sanitat. “Des de la Conselleria estam en contacte constant amb les autoritats sanitàries de l’Estat i setmanalment ens reunim. Tota la informació es fa arribar als coordinadors de cada hospital i ells la van actualitzant als professionals que, si n’hi hagués un cas, haurien d’intervenir”, explica.

Actualització permanent

Tot i que la simptomatologia està molt definida, “s’actualitza de manera permanent i la darrera incorporació precisament ha estat la diarrea, a causa dels casos que es van monitoritzant. Aquesta sistematització de la informació fa que tothom estigui previngut i si aparegués un malalt que pogués estar infectat per l’èbola, seria identificat aviat i es posaria en marxa el protocol, que per descomptat inclou en primer lloc descartar o confirmar que té la malaltia”, digué Borràs.

Tots els especialistes coincideixen a assenyalar que és important evitar l’alarmisme. “Els mitjans de comunicació en parlau molt, però la veritat és que la gent està tranquil·la i és important mantenir la calma, perquè realment hi ha els protocols fixats, els professionals preparats i les possibilitats que es doni un cas són molt remotes. Per tant, sobretot hem de saber transmetre serenor i evitar crear preocupacions que a hores d’ara són injustificades”, digué la cap de departament de Salut.

Protocol a Catalunya

“No n’hi ha cap cas en aquests moments”. Així de taxatiu es va mostrar el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, durant la roda de premsa en què va explicar per què s’havia activat ahir el protocol contra l’èbola a Catalunya. Dotze hores abans que pronunciàs aquestes paraules, un ciutadà d’origen senegalès amb cinc anys de residència a Barcelona havia estat ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona, en una de les tres habitacions que té el centre preparades per implantar un aïllament estricte.

Malgrat que el pacient no complia tots els requisits clínics per l’activació del protocol -no ha superat els 38,3 graus de febre-, va explicar al servei d’urgències de l’Hospital General de l’Hospitalet de Llobregat, on va anar pel seu propi peu perquè es trobava malament, que entre el 17 i el 19 d’agost havia viatjat a Guinea-Conakry i, des d’allà, havia volat fins a Barcelona fent escala a Dakar, la capital del Senegal. Segons ha pogut saber l’ARA, a l’home ingressat també li han practicat unes primeres proves per saber si patia malària -l’any passat es van detectar a Catalunya 170 casos d’aquesta malaltia-, però els resultats de moment són negatius. De fet, davant la poca probabilitat que hi hagi infecció, Salut no tenia clar si oferir una roda de premsa perquè podria generar un alarmisme injustificat.

stats