CORRUPCIÓ, ‘NEGOCIS’ ENTORN DEL PARTIT
Dossier 06/03/2015

Compte enrere per al judici del cas Gürtel en plena precampanya

Ruz imposa fiances al PP i a l’exministra Ana Mato per haver-se beneficiat dels delictes de la trama corrupta

ángeles Vázquez
5 min
01. Luis Bárcenas s’enfronta a una petició de 42 anys de presó.  02. Pablo Ruz ha obert judici oral als implicats en la primera etapa del cas Gürtel.

BarcelonaEl jutge Pablo Ruz sap que li queda poc temps a l’Audiència Nacional, i no el vol perdre. Ahir, sense esperar-se ni tan sols que es rebutgessin tots els recursos presentats contra la seva anterior resolució (en falten quatre) i en plena precampanya d’unes municipals i autonòmiques en què el PP no té les enquestes de cara, va decretar l’obertura del judici oral contra els extresorers del PP Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís; el considerat cap de la xarxa Gürtel, Francisco Correa, i 36 persones més pels tripijocs comesos en diferents administracions durant la primera etapa d’actuació de la trama corrupta a l’entorn del partit de Mariano Rajoy, la compresa entre el 1999 i el 2005.

La posterior, fins que es va destapar l’escàndol el 2009, i altres peces -com la que es coneix com els papers de Bárcenas, en què s’investiga el presumpte finançament irregular i el pagament de sobresous en negre al PP- seguiran la tramitació ja contra rellotge. La secció segona de la sala penal de l’Audiència Nacional haurà de jutjar ben aviat la primera part de la trama, en què s’investiguen delictes associats a la corrupció: prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació de fons públics, frau a l’administració pública, falsedat documental, frau fiscal, blanqueig de capitals, estafa processal en grau de temptativa, apropiació indeguda i associació il·lícita en l’àmbit de la contractació.

De moment, des d’ahir 36 dels 40 imputats que s’asseuran al banc dels acusats tenen deu dies per fer efectives les fiances en concepte de responsabilitat civil que el jutge ha fixat per a ells per si se’ls condemna. En total, sumen 449 milions d’euros. La més alta és per a Bárcenas, a qui li reclamen 88,8 milions. La seva dona, Rosalía Iglesias, n’haurà de lliurar 22,2; Correa, 60,3 milions, i el seu lloctinent, l’exsecretari d’organització del PP gallec Pablo Crespo, 49,6.

El jutge també ha fixat fiança per als responsables a títol lucratiu. Es tracta del PP, que haurà de dipositar 245.492 euros, l’exministra de Sanitat Ana Mato, a qui li reclama 28.467 euros, i la dona de l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, Gema Matamoros, que haurà de pagar 45.066 euros.

El capitost

Correa va subornar funcionaris i polítics per obtenir contractes

Francisco Correa, que s’enfronta a una petició fiscal de 125 anys de presó, apareix en totes les operacions investigades en aquesta peça. Són les dutes a terme per la trama a Madrid, Pozuelo de Alarcón i Majadahonda, a Castella i Lleó i a la localitat malaguenya d’Estepona. No en va és el líder de l’entramat empresarial FCG, dissenyat per “enriquir-se il·lícitament amb càrrec a fons públics”. Per això, a través del suborn a funcionaris i autoritats amb regals o prestació de serveis, obtenia contractes públics per a les seves empreses o les de tercers (també hi ha onze empresaris acusats) o aconseguia l’“empoderament directe de fons d’entitats públiques”.

Per ocultar el que obtenien il·lícitament va crear un entramat societari, que fins i tot li facilitava les factures falses que necessitava.

El lloctinent

Crespo pagava les comissions als implicats en la trama

Pablo Crespo surt més ben parat que Correa als escrits d’acusació. S’enfronta a 85 anys de presó, segons la petició fiscal, tot i que Ruz el situa pràcticament al mateix nivell de decisió que el seu cap dins l’entramat societari dissenyat per lucrar-se. L’argument de l’exdirigent del PP gallec és que es limitava a complir les seves obligacions laborals, però això no casa amb el fet que era un dels que pagava les comissions amb què es fidelitzaven els que formaven part de la trama. Entre els actes que se li atribueixen hi figura la participació en el contracte firmat el 2002 entre la trama i l’Ajuntament de Majadahonda i la planificació de les adjudicacions i mecanismes fixats per “descomptar capitals”.

Els tresorers

Un càrrec al PP del qual ningú ha sortit net judicialment

Dels tres extresorers del PP acusats, qui pitjor ho té és Bárcenas, per a qui el fiscal sol·licita 42 anys de presó. L’Advocacia de l’Estat eleva la pena a 62, tot i que l’acusació que exerceixen els serveis jurídics de l’Estat només se centra en els delictes contra la hisenda pública i d’estafa processal en grau de temptativa, quan tant ell com la seva dona van intentar justificar amb operacions de compravenda d’obres d’art no dutes mai a terme part dels diners il·lícitament obtinguts. El ministeri públic també li atribueix blanqueig de capitals, falsedat i apropiació indeguda. La seva dona s’enfronta a 24 anys de presó.

Álvaro Lapuerta, tresorer entre el 1994 i el 2008, no ha tingut èxit en la pretensió de quedar exonerat pel seu delicat estat de salut. A ell se li atribueix, en connivència amb Bárcenas, portar “la comptabilitat paral·lela o caixa B d’ingressos i despeses efectuades al PP al marge de la comptabilitat oficial, nodrida amb caràcter general de donatius o aportacions efectuades al marge de la comptabilitat oficial i amb vulneració de la normativa reguladora del finançament de partits”. Un aspecte que incloïa l’Advocacia de l’Estat en el seu escrit d’acusació, encara que amb l’excepció que això ho determinarà en la peça dels papers de Bárcenas.

Però, gràcies a aquesta caixa B de diner negre del PP, Bárcenas, ara enfrontat amb la direcció del partit, va poder incorporar al seu patrimoni recursos que eren del partit. Amb independència de la quantitat finalment apropiada, i que s’hauria pogut ingressar als seus comptes a Suïssa, l’Advocacia de l’Estat la xifra en aquesta peça en almenys 149.600 euros, que es van destinar a pagar immobles adquirits pel matrimoni.

Entre els acusats també hi figuren el seu predecessor en el càrrec, el tresorer de l’antiga Aliança Popular Ángel Sanchís, i l’exdiputat del PP Jesús Merino, així com diversos excàrrecs dels governs d’Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid, exalcaldes i exregidors, com ara Ricardo Galeote (Estepona).

Els beneficiaris

Els no imputats que van treure profit del delicte comès

Els responsables a títol lucratiu d’un delicte són les persones que no el van cometre -i per això no estan imputades- però que sí que se’n van beneficiar. Un d’ells és el mateix PP, que haurà de dipositar 245.492 euros que es va estalviar en les campanyes electorals celebrades en dos municipis madrilenys, Pozuelo de Alarcón i Majadahonda. Els exalcaldes respectius Jesús Sepúlveda i Guillermo Ortega s’asseuran al banc dels acusats.

En la mateixa situació està l’exministra de Sanitat Ana Mato, que va estar casada amb Sepúlveda, a la qual es reclamen 28.467 euros pels regals, festes d’aniversari dels seus fills i viatges que va rebre de la trama. Les acusacions la van obligar a dimitir del càrrec l’any passat. I la dona d’Ortega, Gemma Matamoros, hauria de tornar 45.066 euros.

stats