Tema del dia 06/08/2013

Cameron admet que està "seriosament preocupat"

Brussel·les vol controls "proporcionats" a la frontera

Daniel Postico
2 min
Cameron admet que està "seriosament preocupat"

Londres.El primer ministre britànic, David Cameron, es va referir ahir, per primer cop i a través d'un portaveu, a la tensió a Gibraltar i va admetre que estava "seriosament preocupat" per la decisió del ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, de cobrar per creuar la frontera gibraltarenya, una decisió que ha tornat a atiar el conflicte pel Penyal. Les autoritats britàniques ja han contactat amb el govern espanyol i esperen una "explicació".

Londres espera que l'executiu de Mariano Rajoy respecti els Acords de Còrdova, subscrits l'any 2006 -quan José Luis Rodríguez Zapatero era a la Moncloa- per regular les fronteres i l'espai aeri. De moment ja ha demanat recuperar el fòrum de diàleg entre el Regne Unit, Espanya i Gibraltar. El govern espanyol, però, va deixar clar fa unes setmanes que no s'asseuria a conversar amb representants de Gibraltar perquè no reconeix el Penyal com a estat sobirà i que no recuperaria el fòrum.

No obstant, el govern de Cameron no s'arronsa. "No renunciarem a la nostra sobirania sobre Gibraltar ni al nostre compromís amb el seu poble, i seguirem prenent les mesures que calgui per salvaguardar la sobirania britànica", va afegir el portaveu de Cameron. El Penyal és des del 1703 una base naval clau per a Londres. Tot i tenir Constitució pròpia des del 2006 i autogovern, Londres continua tutelant-lo en matèria de defensa i exteriors.

Les autoritats del Penyal, per la seva banda, posen el crit al cel per la pressió espanyola. El governador de Gibraltar, Fabián Picardo, va qualificar la maniobra de García-Margallo de "soroll de sabres" comparable a l'estil amenaçador de Corea del Nord. "Ho havíem vist en temps de Franco, però tots esperàvem que aquelles polítiques no tornarien", va declarar a la BBC.

La tensió diplomàtica es va disparar la setmana passada, quan davant dels feixucs controls a la frontera a càrrec de la policia espanyola, el ministeri d'Exteriors britànic va cridar l'ambaixador a Londres, Federico Trillo, per demanar-li explicacions. A la reunió hi va anar l'encarregat de negocis de l'ambaixada, Ramón Gandarias, perquè Trillo està de vacances. Gandarias va dir que els controls eren irrenunciables perquè Gibraltar no forma part de l'espai Schengen. Dissabte, el secretari d'estat d'Exteriors britànic, Hugo Swire, va mostrar-se preocupat pels controls "excessius". "Són injustificats, inacceptables i no tenen cabuda en una frontera entre socis de la Unió Europea", va denunciar.

Toc d'atenció de la UE a Espanya

El governador de Gibraltar no es va quedar de braços plegats i va elevar la seva queixa a Brussel·les. Ahir el portaveu de la Comissió Europea Fréderic Vincent va reconèixer el dret d'Espanya a controlar la seva frontera amb Gibraltar, però va advertir que aquests controls han de ser "proporcionats". Vincent va instar Espanya a suavitzar-los. Les autoritats comunitàries preveuen parlar-ne amb el govern espanyol en una reunió al setembre o a l'octubre.

El govern espanyol no va trigar a respondre que els seus controls són "proporcionats" i s'ajusten a la normativa comunitària. I va rebotar la queixa de Cameron: a Madrid també estan "preocupats" pels interessos espanyols al Penyal.

stats