Misc 04/12/2013

La solidaritat ciutadana i el seu efecte contagi

La plataforma BarcelonActua celebra el segon aniversari amb més de 9.000 usuaris

Selena Soro
5 min

BarcelonaFa un any l'Anna Daura va haver de llogar el seu pis. "L'inquilí va resultar que era un delinqüent i, al cap de tres mesos, va deixar de pagar-me". La situació es va allargar un any, amb queixes dels veïns incloses. Al novembre, a més, l'Anna es va quedar a l'atur. El 26 de desembre, finalment, després d'anar amunt i avall amb advocats, l'Anna va poder entrar al seu pis. "Aquell home l'havia deixat totalment destrossat i ple de brutícia en totes i cadascuna de les habitacions. Em vaig deprimir moltíssim i no em veia amb cor d'arreglar-ho sola".

Per això va decidir deixar un comentari a l'àgora de la comunitat sense ànim de lucre BarcelonActua (Barcelonactua.org), una xarxa social solidària amb més de 9.000 usuaris registrats que posa en contacte persones que ofereixen i necessiten tot tipus de serveis, des de menjar fins a roba, feina o pis.

L'Anna va explicar-hi la seva història i va demanar a la gent que l'ajudés de manera retribuïda. "Al cap d'un moment vaig rebre una vintena de missatges de persones que s'oferien a ajudar-me de manera totalment gratuïta", recorda. Aviat es van formar dos grups de persones, que van netejar i pintar tot el pis. "Es va crear un ambient molt maco, i, gràcies a tota aquella gent, tot el que havia estat negatiu es va acabar transformant en una cosa molt bonica".

Fa poc, a més, un dia que l'Anna llegia l'àgora de BarcelonActua, va trobar-se amb un comentari d'algú que havia vist una oferta de feina en una immobiliària. Hi va trucar, va fer una entrevista i des d'aleshores hi treballa. "Ara tinc menys temps, però segueixo participant-hi com puc", afirma amb un somriure.

Avui BarcelonActua celebra el seu segon aniversari amb una festa solidària a l'Antiga Fàbrica Moritz, amb Albert Om com a mestre de cerimònies. La Laia Serrano, directora de BarcelonActua, recorda a l'ARA com va sorgir la idea de crear aquesta comunitat, un matí a finals de desembre del 2010, mentre escoltava la ràdio. El presentador demanava als oients que expliquessin què deixarien de fer aquell Nadal a causa de la crisi. La majoria de les trucades eren de persones que havien perdut la feina o algú estimat, a qui aquestes dates se'ls feien costa amunt. Fins que una trucada diferent va despertar alguna cosa en la Laia. Era una noia, que va dir: "Al meu marit i a mi les coses ens van bé. Tenim feina, ens guanyem bé la vida, i, per això, ens agradaria dir que si alguna de les persones que ha trucat no té plans per a la nit de Nadal i vol venir a casa a sopar, serà benvingut. I si tenen nens, hi haurà regals per a ells".

Solidaritat horitzontal

"Aquell matí fred de desembre va néixer BarcelonaActua. Aquella trucada va ser l'embrió que va originar el projecte", explica la Laia. Dos anys després de crear la seva fundació han canviat moltes coses, però l'essència segueix sent la mateixa: "La nostra comunitat està basada en una solidaritat horitzontal, tots podem necessitar o donar alguna cosa en algun determinat moment".

Per això, a l'àgora de BarcelonActua -el nom que rep el fòrum de la plataforma- hi ha qui "ofereix" i qui "necessita": una motxilla, un nòrdic, una bossa de roba o fins i tot un piano. En total hi ha set causes: feina, habitatge, assessoria, parament de la llar, roba, noves tecnologies i formació. A banda, s'hi fan tot tipus d'activitats per reforçar la comunitat també offline . Els dilluns, per exemple, es troben a la Parròquia Corpus Cristi per oferir aliments no peribles i frescos a persones que en necessiten. Els dijous, al seu local del carrer Om, al Raval, paren la taula per a 35 famílies. A banda, també fan tot tipus d'activitats culturals, com ara tallers de manualitats, intercanvis de llibres i xerrades diverses.

"La part online ens serveix sobretot per trencar el gel. La gent s'hi registra i potser s'està tres mesos només mirant-s'ho. Després ja s'animen amb les activitats i el contacte presencial".

Actitud proactiva

"Quan vam començar, el 90% de les activitats les proposàvem l'equip de BarcelonActua. En aquests moments el 80% són activitats que proposa la mateixa comunitat", comenta entusiasmada la Laia. I subratlla: "La part més innovadora de la nostra proposta és que els grans protagonistes són els seus membres, són els que s'ajuden entre ells, proposant iniciatives i posant el seu granet de sorra per fer una ciutat millor".

L'Assumpta Vidal, membre de la comunitat gairebé des del principi, i que també està ajudant amb els preparatius de la festa d'aniversari, afegeix: "BarcelonActua no és un Facebook o una xarxa social qualsevol. Ens uneixen moltes experiències. Un és més ric, un altre més pobre, un té estudis i un altre no, però al final som com una família en què la solidaritat es contagia".

Per això el que la fa sentir més orgullosa, explica, és veure com reaccionen les persones a qui ajuda: "Puc fer un donatiu a l'Índia, però ajudar algú que tens al costat és una experiència totalment diferent. Ahir, per exemple, vaig veure com començava a caminar una nena de deu mesos que vaig conèixer quan en tenia tres", afirma l'Assumpta.

Aconseguir finançament

El repte de BarcelonActua, explica la Laia Serrano, és el finançament. Fins ara, la ciutadania és el que els permet ser més sostenibles (els socis paguen una quota d'entre 5 i 30 euros al mes), però el seu objectiu és que les empreses -de moment compten amb Alqvimia, d'alta cosmètica natural- i els comerços del barri també s'hi impliquin. "Hi ha idees molt bones, estem passant per un moment molt delicat i tots hi podem fer alguna cosa. Si ho compartim i donem exemple, pot tenir un efecte multiplicador", conclou la Laia.

Festa solidària a l'Antiga Fàbrica Moritz

Aquest vespre a les 20.30 hores l'Antiga Fàbrica Moritz acull la festa solidària del segon aniversari de la xarxa social BarcelonActua, amb el periodista Albert Om com a mestre de cerimònies. A banda d'un sopar amb pica-pica de tapes i una barra lliure de Moritz, hi haurà tot tipus d'actuacions musicals, com ara els Funktònics i DJ Juanito. El pintor Daniel Berdala, a més, durà a terme una Art Performance, i l'obra final se subhastarà. Dels 25 euros que val l'entrada, 10 es destinaran a BarcelonActua. "Crec que el valor del nostre segon aniversari és que la nostra iniciativa sorgeix de la ciutadania", subratlla la Laia Serrano.

Els comerços més implicats, a FemBarri

"BarcelonActua és una comunitat solidària en què a partir d'una plaça virtual, el punt de trobada on ens citem cada dia, ens ajudem els uns als altres, anunciant feines de les quals ens assabentem, oferint roba, buscant assessorament, oferint mobles, demanant llibres o ordinadors, proposant activitats… i on ens sentim permanentment acompanyats, sentim que formem part d'una comunitat", explica al seu blog la Laia Serrano, directora i fundadora de BarcelonActua. "Si ens ho parem a pensar, no fem res que no s'hagi fet tota la vida. Però l'augment exponencial de la població de la nostra ciutat i la incursió d'internet en la nostra quotidianitat han anat diluint aquest contacte proper i veïnal". Per això, dins la plataforma online de BarcelonActua, l'apartat FemBarri reuneix diversos comerços solidaris de la ciutat, agrupats per barris. "Intentem donar visibilitat als comerços responsables socialment. A banda de donar-nos suport econòmic mensualment, també tirem endavant tot tipus d'iniciatives", explica la Laia Serrano.

El restaurant Districte Born, de Carlos Silva, per exemple, dóna cada dijous 35 àpats que després es reparteixen a les famílies del barri de Gràcia que ho necessiten. De moment ja hi ha onze comerços i locals inscrits a la iniciativa FemBarri, provinents de Gràcia, l'Eixample, Ciutat Vella i Horta-Guinardó, que col·laboren amb l'entitat de manera regular. Hi ha des de restaurants i mercats fins a perruqueries, forns i botigues de cosmètica.

"Tant a les empreses com als comerços els oferim un espai que no és simplement per posar-hi el logotip. Els oferim formar part de la nostra comunitat, i per això intentem trobar empreses i locals que comparteixin la nostra mateixa filosofia i valors, i que siguin coherents amb la nostra activitat".

stats