Societat 15/06/2013

La preparació i la tria de l'anyell, una feina feta a consciència

Pau Bosch, com a caixer pagès de Migjorn, ha estat l'encarregat d'escollir el be que carregarà demà el seu germà

M. S.
2 min

Ciutadella.Per fer front a totes les adversitats de la jornada santjoanera, l'home del be s'ha preparat a consciència des del passat mes d'abril. El primer pas de l'entrenament va consistir a descalçar-se durant algunes hores diàries per anar fent call als peus. "Al principi em trobava una mica incòmode, però en només uns dies t'hi acostumes", explica.

A més, en acabar les feines del camp, el jove conduïa fins a casa del seu germà gran, on es trobaven els anyells escollits, i caminava durant més o menys una hora carregant un dels bens per aconseguir la força física necessària. Demà, gairebé tres mesos després, Llorenç Bosch obtindrà la seva recompensa com a home del be de les festes de Sant Joan de 2013. Un dia per no oblidar.

La tria del be

Pau Bosch, com a caixer pagès de Migjorn, ha estat també l'encarregat d'escollir el be que carregarà demà el seu germà.

L'amo del Lloc Nou va arribar a comprar 15 anyells, els primers el mes de gener. D'entre tots, fa poc més d'un mes que va fer una primera selecció de sis bens, tenint-ne en compte especialment les banyes, la llana, la mida i l'expressió. Els escollits varen quedar després en tres i fa només una setmana que Bosch i la seva dona es varen decantar per dos dels animals. Diumenge els rentaren per primera vegada, envoltats de familiars i amics. L'operació es va repetir dimarts i també dijous i, entre ensabonada i ensabonada, el caixer pagès esclaria la llana dels anyells per aconseguir que s'estufàs.

Un dels dos animals serà aquest vespre el protagonista de la vetlada, mentre que l'altre quedarà com a suplent, explica Bosch, qui subratlla que, com és tradicional, regalarà el be de Sant Joan al seu germà Llorenç.

La festa gran comença dia 23 de juny a les dues del migdia, amb el primer toc de flabiol amb què el flabioler demana permís al caixer senyor per començar el replec.

stats