Societat 15/06/2013

Sense màscara davant de les entitats que les poden ajudar

"La nostra feina és perquè elles s'apoderin, que tinguin la capacitat d'exigir els seus drets"

M. F.
2 min

Palma.Creu Roja, Metges del Món i Casal Petit són les tres associacions que es dediquen a donar assistència a les persones que exerceixen la prostitució a Balears. Coneixen les seves llums i les seves ombres.

"N'hi ha moltes que tenen una càrrega mental tan gran que no són conscients del que fan. Són les que pitjor estan, però no volen parlar i et diuen que estan bé, que és la seva feina", explica Mònica Gelabert, coordinadora de Creu Roja, qui entra als clubs i pisos per repartir preservatius i a la vegada fer subtilment assistència psicosocial. No és una passa qualsevol el fet de treure't la màscara, de ser conscient de qui ets i del que fas.

De la por a l'apoderament

"Viuen amb la por constant que la gent sàpiga que són prostitutes", diu Belén Matesanz, coordinadora de Metges del Món. Aquesta associació l'any passat va atendre més de 1.300 persones en situació de prostitució. "Les cridam pel seu nom real no pel nom fictici. No s'han d'oblidar que Pepa és qui exerceix, però no és tota la seva vida. Ens adreçam a la dona completa, amb tot els seus drets", comenta Belén. I és que la por de l'exclusió social fa que moltes no diguin al doctor el que fan i així no es poden beneficiar del dret a tenir una revisió ginecològica anual per les persones que tenen pràctiques sexuals de risc, "però és que tenen el mateix metge que la veïna", assenyala Belén.

"La nostra feina és perquè elles s'apoderin, que tinguin la capacitat d'exigir els seus drets, que no es deixin enganar ni pel client ni per ningú", afirma Nieves de León, coordinadora del Casal Petit, qui afegeix: "Tothom pot canviar". L'objectiu diu és que "quan hagin de sortir ho facin després de millorar la seva qualitat de vida, tant si volen continuar exercint com si el que volen és deixar-ho".

Aquestes entitatsamb la Fundació Amaranta, la policia nacional i la UIB formen part de la XADPEP, la Xarxa d'Atenció Directa a Persones que es Prostitueixen.

stats