TRAGÈDIA FERROVIÀRIA
Societat 01/08/2013

El maquinista parlava amb l'interventor del tren

Garzón declara voluntàriament per explicar que va penjar al seu company segons abans del sinistre

Laura Díaz-roig
2 min

Barcelona.La investigació per aclarir què va passar durant els minuts anteriors al descarrilament del tren a Santiago de Compostel·la va agafar un nou rumb amb la confessió del maquinista. Francisco José Garzón Amo es va presentar ahir voluntàriament davant el jutge que investiga el cas, Luis Aláez, per explicar que, fins segons abans de l'accident, parlava per telèfon amb l'interventor de Renfe que viatjava al mateix tren Alvia i no amb personal de Madrid, com havia assegurat en la seva declaració inicial.

La conversa va durar uns dos minuts. L'interventor preguntava a Garzón com anava i ell contestava que estaven arribant. Després, el maquinista rebia una indicació sobre la via on havia de parar en arribar a Pontedeume (la Corunya). El conductor va detallar ahir que en el moment del descarrilament ja no estava parlant per telèfon sinó que havia penjat uns segons abans. L'existència d'aquesta conversa ja s'havia conegut dimarts, quan es va analitzar el contingut de les caixes negres del tren, però en la seva declaració davant el jutge, Garzón -deixat en llibertat amb càrrecs- va explicar que parlava amb personal de Renfe de Madrid. Ahir va decidir canviar la versió i va aclarir aquest aspecte. La guia de bones pràctiques de Renfe aconsella suprimir les comunicacions en punts crítics -com el revolt d'Angrois- excepte si es tracta d'una incidència: el contacte entre interventor i maquinista només s'hauria de fer en casos d'emergència.

Tampoc l'interventor, Antonio M.M., va mencionar en cap moment aquesta conversa telefònica a la policia. De fet, en la seva declaració davant la Policia Nacional, va assegurar que només havia parlat amb Garzón quan ell havia assumit el control del tren a Ourense en rellevar l'altre maquinista, que va continuar el trajecte com a passatger. El protocol estableix que aquesta comunicació és obligatòria per donar-se les novetats. Antonio M.M. -que va patir ferides lleus- sí que va explicar que anava assegut al vagó 3, al costat del vigilant de seguretat, i va reconèixer que feia anys que coneixia Garzón.

El jutge ha demanat a les companyies telefòniques informació sobre les trucades entrants i sortint -també els missatges- dels dos mòbils de Garzón. El telèfon personal ja es va analitzar de manera manual diumenge passat -no es va trobar cap trucada- però ara el jutge vol que es completi aquesta diligència amb experts informàtics per si es va esborrar informació.

El secretari general del Sindicat de Maquinistes (Semaf), Jesús García Fraile, va defensar ahir Garzón i va assegurar que el fet que l'interventor truqui al telèfon corporatiu "pot ser motiu per agafar-lo". Va detallar a Europa Press que els conductors usen el mòbil professional "de manera excepcional". "L'interventor el pot trucar per molts motius: perquè a una persona li ha passat alguna cosa o perquè ha vist anomalies en el tren", va dir García Fraile.

stats