Societat 24/06/2013

El jaleo esclata a Ciutadella cridant 'ara va de bo!'

La festa bull durant la primera jornada de celebracions de Sant Joan

Francesc Febrer
3 min

CiutadellaCiutadella torna a ser una ciutat conquerida per la festa. La ciutat de Ponent de Menorca va viure ahir la primera jornada gran de Sant Joan, més coneguda com el 'dissabte de Sant Joan'. I és que s'han hagut d'esperar amb impaciència 363 dies per tornar a reviure, amb més intensitat que mai, i com si fos el primer dia, totes les emocions que comporta Sant Joan.

Ahir al matí encara era el moment d'enllestir els darrers preparatius. Els bars i restaurants acabaven d'instal·lar les barres exteriors i a les cases on els cavalls entren també es preparaven i protegien el terra i les parets amb cartró. I mentrestant, l'ambient s'escalfava i ja corrien els primers gins amb llimonada.

Durant les hores prèvies també s'hi sumaven els darrers contingents de 'santjoaners' arribats de fora de Menorca, sobretot des de Mallorca i Barcelona. Ahir al matí encara els vaixells de les companyies marítimes, Baleària i Iscomar, anaven plens de passatgers que s'han desplaçat expressament fins a Ciutadella per viure les festes.

El neguit es podia palpar en l'ambient. A partir de la una del migdia, la plaça de la Catedral es va convertir en un formiguer de gent. S'havia d'esperar que fossin les dues, moment del primer toc de tambor i flabiol. Davall un sol de justícia, la guspira festiva s'encenia i l'ambient santjoaner era contagiós. Minuts abans de les dues, Sebastià Salort, el funcionari municipal que fa les funcions de flabioler des de fa més d'una vintena d'anys, s'acostà a la plaça damunt la somera. S'havia d'obrir pas entre la gernació fins que va aconseguir entrar a la casa senyorial de can Olivar de davant l'església.

Caixer senyor

Allà l'esperava el caixer senyor, Simón de Olivar Vivó, acompanyat de la seva família. I allà, una vegada pujades les escales, va demanar permís per començar el 'replec', és a dir, per començar a reunir els caixers i els cavallers que formen part de la comitiva d'enguany. Ahir capvespre eren 91 cavallers, més els sis que integren la Junta de Caixers. Tot seguit, Sebastià Salort començà a fer sonar el tambor i el flabiol, tocat d'una manera que va fer escarrufar la pell.

D'aquesta manera, els cavalls van començar a aparèixer i a recórrer la ciutat, mentre la comitiva s'anava formant. Cap a les cinc, la dona del caixer casat va entregar la bandera de les festes al caixer fadrí, Marc Casasnovas Llufriu, perquè la passegi pels carrers de Ciutadella i presideixi els actes.

Tot estava a punt per a un altre dels moments més àlgids i espectacular de les festes: el Caragol del Born. Pocs minuts abans de les sis, amb una entrada a galop neta, arribà Simón de Olivar Vivó; i a darrere, el caixer capellà, Francesc Cardona.

Ara sí, la festa es va desfermar i així esclatà el jaleo , que va fer les tres voltes de rigor, durant pràcticament tres quarts d'hora. Cavalls i genets van brindar un autèntic espectacle amb els seus bots, enmig de l'esvalot general. I amb motiu: la Policia Local calcula que unes 10.000 ànimes es concentraven a la plaça del Born. Després la comitiva enfilà cap a l'ermita de Sant Joan de Missa, a cinc quilòmetres del nucli urbà. Centenars de famílies esperaven que arribàs la colcada, mentre tenien taules esteses i aprofitaven per fer un mos. Quan hagué arribat va ser el moment del recés religiós per celebrar les completes en honor del sant.

Mentrestant, a la ciutat, la bulla es concentrà a la Contramurada, on milers de joves es tiraven avellanes. Hi havia 265 sacs d'avellanes buides preparats. El dispositiu policial de vigilància estrenat l'any passat va funcionar a la perfecció i no hi hagué incidències.

El dia començava a caure i la comitiva va tornar a enfilar camí cap a la ciutat. En arribar a la barriada dels Cavallets, els cavallers van ser obsequiats com és costum amb una canya verda. La festa va continuar amb els caragols de ses Voltes i el del voltant del monestir de Santa Clara fins que va acabar amb la beguda a la casa senyorial del caixer senyor ja ben de matinada. Els ciutadellencs es guarden les forces per a una altra jornada intensa, que culminarà amb els Jocs del Pla. I és que ganes de festa no en falten, a Ciutadella.

stats