PALMA
Societat 02/04/2014

Un altre hotel urbà contra la “desertificació” del centre

Cort atorga una nova llicència a la plaça de Sant Francesc

Lluís Planas
2 min
Un altre hotel urbà contra la “desertificació” del centre

Palma.L’Ajuntament de Palma atorgà ahir la llicència de reforma per a l’edifici que allotjarà un nou hotel urbà i de luxe al centre antic de la ciutat. Aquest obrirà a la plaça de Sant Francesc, en un immoble catalogat, tindrà una categoria de cinc estrelles, unes 40 habitacions i serà gestionat per la mateixa empresa responsable de l’hotel Majestic de Barcelona.

Les obres començaran de manera imminent i s’hi invertiran uns 4 milions d’euros, segons avançà ahir el tinent de batle d’Urbanisme, Jesús Valls. Al centre antic de Palma ja són prop d’una vintena els hotels urbans de luxe, també anomenats hotels boutique per la seva gestió i servei exclusiu, que han obert o es troben procés de fer-ho.

A banda del de Sant Francesc, n’hi ha actualment cinc més en projecte: Posada de Terra Santa -que a la mateixa Gerència d’Urbanisme d’ahir obtingué el canvi d’ús com a establiment turístic-; l’impulsat pel grup Cappuccino a la plaça de Cort; el Luxury Can Alomar, al Born; un altre a la Llotja i la reconversió de l’edifici Nacar, a Jaume III. Ja n’hi ha tretze d’oberts.

“Hi ha molts edificis abandonats al centre antic i aquest tipus d’establiments permet evitar la desertificació de la zona, a més de suposar un impuls econòmic per a la ciutat”, defensà ahir el responsable d’Urbanisme, Jesús Valls, que al mateix temps negà que existeixi cap projecte en marxa a l’edifici de can Bauzá de Cort, com s’havia especulat.

La proliferació d’aquests hotels urbans ha suscitat debat sobre els canvis d’usos que l’Ajuntament està afavorint perquè obrin, les reformes interiors que s’estan fent en edificis catalogats i l’efecte que això té sobre la vida quotidiana al centre històric de la ciutat. En aquest sentit, el grup municipal de MÉS proposà la setmana passada un pla director que en reguli l’obertura i eviti una “excessiva turistificació” del centre de Ciutat.

Sense referir-s’hi explícitament, Valls contestà que “estam parlant de milers d’edificis al barri vell, mentre que només d’una vintena d’hotels petits amb una oferta al voltant de les mil places, per la qual cosa no és una oferta”. Insistí així que l’obertura dels nous establiments “no romp la vida normal dels seus veïns”.

El responsable d’Urbanisme assegurà que l’Ajuntament no està promovent canvis dins la normativa municipal just per facilitar la instal·lació de nous hotels al centre, tampoc amb la revisió de l’ordenança d’usos, ara esperada per la polèmica creada amb el projecte de casino denegat al Teatro Balear.

En tot cas, els canvis d’usos i llicències sol·licitades es concedeixen per part de l’Ajuntament i Valls reiterà la bondat d’aquestes iniciatives, perquè “en molts de casos, com el de Sant Francesc, es rehabilita un edifici abandonat durant molts anys, es fa una inversió real i es torna a obrir donant-li un ús que hi permet l’accés del públic”.

En el cas de Sant Francesc, Patrimoni havia advertit de la catalogació d’unes soleres que el projecte per obrir el hotel preveia eliminar per a la instal·lació d’uns ascensors. Segons explicà Valls, el projecte aprovat finalment ha solucionat això i aquestes soleres es conservaran en una altra banda de l’edifici.

stats