SUCCESSOS
Societat 25/08/2013

La connexió andalusa dels lladres del tren de Glasgow

Es compleixen 50 anys d'un dels robatoris més mítics de la història

Cristian Segura
3 min
Bruce Reynolds, a la foto, que ha mort aquest any, va ser el cervell del robatori, però Goody va ser el segon en el comandament.

BarcelonaEl 8 d'agost del 1963, un equip de disset homes va assaltar un tren postal de dotze vagons que circulava entre Glasgow i Londres. En mitja hora, els lladres es van endur un botí de 2,6 milions de lliures, equivalent avui a 46 milions d'euros. En una granja propera van repartir-se'l i van fugir. En qüestió de cinc anys van caure tots els membres de la banda, menys un: el confident que va aportar la informació de l'horari del tren. Cinquanta anys després, Douglas Gordon Goody ha decidit fer públic el nom de l'últim responsable d'un dels robatoris mítics de la història recent.

Goody viu a Mojácar, Almeria, des del 1977. És des d'Espanya que desvelarà un secret que fa mig segle que el govern i la premsa britànica persegueixen. El confident és conegut com a Ulsterman -l'home de l'Ulster- i era un contacte de Goody. Només ell i Ronald Edwards van tenir tracte amb l'Ulsterman. Edwards és mort i Goody ha decidit descobrir la identitat de l'Ulsterman per a un documental que s'emetrà a l'octubre.

Bruce Reynolds, mort aquest 2013, va ser el cervell del robatori, però amb els anys la policia ha conclòs que Goody va ser el segon en el comandament. Va ser detingut l'octubre del 1963 i va passar 13 anys a la presó, sota vigilància militar per temor a una fuga. La policia havia detectat plans per alliberar-lo, tal com va passar el 1965 amb un altre membre de la banda, Ronald Biggs. Aquest es va lliurar a les autoritats britàniques el 2001 però només va passar vuit anys entre reixes per la seva avançada edat.

Goody, de 84 anys, no va poder assistir al funeral de Reynolds per problemes de salut. Viu a la urbanització Guardias Viejas de Mojácar acompanyat de la que és la seva dona des de fa 30 anys i d'una bombona d'oxigen que li permet respirar. Goody és un ciutadà discret, asseguren els seus veïns a la premsa cada vegada que s'acosta l'aniversari del robatori. Des del 1977 i durant dècades va regentar el bar Kontiki, un dels primers locals a peu de platja de Mojácar, davant el parador de la ciutat. Molts turistes encara recorden els anys que dirigia el Kontiki i s'aturaven a parlar amb ell com una celebritat local. A internet es poden trobar testimonis de gent que l'havia descobert al Kontiki xerrant amb altres britànics residents a la costa andalusa. A Almeria hi viuen més de 13.000 britànics i Mojácar és coneguda per l'alta presència de jubilats d'aquell país.

Abans de l'assalt al tren de Glasgow, el 1962 Goody va participar en un gran robatori a l'aeroport de Heathrow, pel qual va ser detingut. Anteriorment havia estat perruquer. Goody només ha tingut dues topades conegudes amb la justícia espanyola: una denúncia que va rebre per tràfic de cannabis, i que finalment va ser retirada, i la multa de 1.800 euros imposada el 2010 pel ministeri de Medi Ambient per haver construït una terrassa sense permís a la platja Vista de los Ángeles, en un establiment que té en propietat.

Amistats perilloses

Pel que fa a les seves amistats, el diari The Guardian va informar el 2000 que Goody havia mantingut relació amb un altre famós atracador britànic, Kenneth Noye, resident a Marbella. Noye era investigat aleshores per tràfic d'estupefaents entre Espanya i el Regne Unit, segons The Guardian . Noye va ser extradit el 2000 acusat d'assassinat i per un famós robatori de lingots d'or del 1983. També a Marbella, i després de complir la mateixa condemna que Goody, s'hi va traslladar a viure Charlie Wilson, el tresorer de la banda que va assaltar el tren de Glasgow. Wilson va ser l'altre membre de la banda que havia fugit de la presó, el 1964, per ser arrestat de nou el 1968. Wilson va ser assassinat l'abril del 1990 a Marbella per un sicari de nacionalitat anglesa. L'endemà de la mort de Wilson, Goody va desaparèixer i no va respondre a les sol·licituds de personar-se davant la policia. La seva possible implicació va ser descartada quan les autoritats britàniques van esbrinar que l'assassinat de Wilson estava vinculat al robatori d'or del 1983 en què Noyle va participar.

A més de Wilson i Goody, Ronald Biggs ha explicat a les seves memòries que durant les seves dècades fugint de la justícia va viure a Amèrica, Austràlia i a la costa andalusa. Goody ha pogut mantenir una vida més plàcida que la d'aquests excompanys d'aventures criminals. En una recent entrevista per al Daily Mirror es presentava amb l'aspecte d'un ancià simpàtic que, això sí, amb excepcions com aquesta i el pròxim documental, sempre ha evitat parlar del robatori que el va fer famós i, probablement, ric.

stats