TOCAR TERRA
Societat 20/01/2017

Vendre llet directament a la vaqueria

No hi ha un motiu clar per no permetre la venda de llet crua a les vaqueries

Mateu Morro
3 min
Vendre llet directament  A la vaqueria

Els transgènics en el món

A la UE hi ha pocs transgènics, reduïts a l’1,3% del blat de les Índies

Els conreus transgènics no arrelen a Europa. L’any 2014 es cultivaren en el món 181 milions d’hectàrees d’aquests conreus. El blat de les Índies transgènic en representa el 30% amb 54 milions d’hectàrees, i el 92% de la superfície es concentra als EUA, el Brasil i l’Argentina. La soja transgènica en representa 84 milions d’hectàrees, el 93% de les quals és també als EUA, el Brasil i l’Argentina. La colza transgènica en representa 8,7 milions d’hectàrees, quasi totes al Canadà. A la UE hi ha pocs transgènics, reduïts a l’1,3% del blat de les Índies (concentrat a Espanya amb 120.000 hectàrees). El 2015 la producció de transgènics a la UE va davallar un 10%. Europa necessita, però, importar soja i blat de les Índies d’Amèrica i les importacions són en bona mesura transgèniques. En conclusió: els transgènics se centren en tres cultius de l’agricultura industrial americana i cap per a consum humà. A Europa els transgènics són un fracàs.

Petit Celler 7103

El celler va a més, tant en qualitat com en quantitat

Ahir es varen presentar a Santa Maria els nous vins d’aquest jove celler (que ha adoptat la mesura mètrica de la quarterada com a nom), basats en les varietats premsal blanc, merlot, cabernet, giró blanc, mantonegro i callet. El celler combina bé la producció d’algunes vinyes velles, de 50 o 60 anys, sobretot de mantonegro, amb altres vinyes joves sembrades pels creadors del celler, en Sebastià Ordines i en Pep Cànaves, sempre amb una clara preferència pels raïms autòctons. El celler va a més, tant en qualitat com en quantitat, i es va fent un lloc en la producció vinícola mallorquina gràcies a la bona feina en la gestió dels vinyets i en l’elaboració acurada dels vins. A l’acte, al qual hi va ser present el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, s’hi va projectar el vídeo de Pasqual Marí Hereus del mantonegro i va incloure l’actuació musical de Paula Laborda.

Botifarró, carn i xulla

El 73% dels nascuts a les Illes consumeixen botifarró

Segons l’estudi del consum d’aliments tradicionals de banda de la població resident a Mallorca duit a terme el 2016 per l’Institut de Qualitat Agroalimentària i l’empresa pública SEMILLA, el 63,8 dels enquestats consumeixen botifarrons almanco una vegada a l’any, la qual cosa en demostra un coneixement molt arrelat entre tots els segments de la població. El 73% dels nascuts a les Balears el consumeixen. A més de l’elevat grau de coneixement i consum del camaiot, també cal assenyalar entre les dades d’aquest interessant estudi l’avanç d’un embotit tradicional menorquí, la carn i xulla, considerat una herència de la gastronomia mediterrània més antiga, que ja és consumit per un 23% dels nascuts a les Illes i es troba en una clara expansió del seu coneixement i consum.

Venda directa de llet

No hi ha un motiu clar per no deixar vendre llet crua a les vaqueries

Els productors de llet estan interessats que es permeti la venda directa de llet crua a les vaqueries. A l’actualitat, se’n pot vendre respectant les normes higièniques i sanitàries, però no a les mateixes vaqueries. Aquesta pràctica, que va ser corrent durant molts d’anys, però a l’estat espanyol es va prohibir, a altres indrets com Itàlia, França, Anglaterra i Alemanya, ha seguit sent habitual. No hi ha un motiu clar per no permetre la venda de llet crua a les vaqueries i això seria un complement per a les explotacions i permetria als consumidors accedir a un producte fresc i de qualitat. A Catalunya i Navarra varen tenir èxit les màquines expenedores de llet i sembla que a Galícia i altres indrets del nord peninsular la venda de llet crua envasada a la finca ha fet passes. Les vaqueries cerquen maneres de treure ingressos complementaris en uns temps en què la dependència de les centrals a vegades no basta per pagar els costos d’explotació.

Ous de producció local

Avícola Ballester de Manacor, empresa balear de referència

L’empresa Avícola Ballester de Manacor s’ha convertit en l’empresa balear de referència en la producció d’ous. A més, també gestiona una fàbrica de formatges a Porreres. La seva producció és d’uns 210.000 ous i 5.000 litres de llet cada dia. Comercialitza una gamma de productes diversificada amb quefir, formatges diversos, brossats i iogurts. La comercialització d’ous es fa a través de les marques Ous Mallorquins, Ses Ponedores i Ous Campers. També produeix ou líquid pasteuritzat, fresc o congelat. És, sense cap dubte, una empresa líder en el mercat agroalimentari de totes i cada una de les Illes. Una empresa que acumula una experiència d’anys i que ha aconseguit una important introducció en el món de l’hostaleria i en la gran distribució.

stats