HABITATGE
Misc 08/08/2013

Xoc PAH-PSOE pels desnonaments

Els socialistes recorreran la llei del PP al Constitucional i la plataforma hi veu una apropiació del seu recurs

Joan Faus
2 min

Madrid.Xoc més de formes que de fons entre la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i el PSOE arran de la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris, la coneguda com a llei antidesnonaments, que el PP va aprovar en solitari a les Corts a l'abril.

La PAH ha elaborat un recurs contra la norma i des de feia dies demanava als partits polítics que hi donessin suport per arribar a les 50 firmes de diputats o senadors necessàries per poder-lo presentar a l'alt tribunal abans del 16 d'agost, quan conclou el termini legal. En els últims dies l'Esquerra Plural (IU, ICV i CHA) i ERC ja havien manifestat la seva decisió d'adherir-se al text de la PAH, i ahir al matí el PSOE va anunciar que presentarà un recurs, cosa que garanteix, de llarg, els avals mínims per poder apel·lar al Constitucional.

No obstant això, l'actitud dels socialistes no ha agradat gens al col·lectiu, que fa mesos que lluita contra els desnonaments de persones que no poden pagar la hipoteca. L'anunci va arribar, a més, poques hores abans que la PAH presentés el seu recurs a les portes de la seu del TC a Madrid. "El PSOE ha fet públic, a través de la premsa, que la seva intenció seria apropiar-se el recurs i presentar-lo pel seu compte -va lamentar la portaveu de la plataforma, Ada Colau-. Esperem que ho reconsiderin i no s'apropiïn d'aquest recurs sinó que l'avalin perquè sigui presentat com un recurs de la societat civil", va afegir en declaracions als periodistes.

En el fons, les queixes de Colau sembla que estan basades en la por que els socialistes es puguin penjar la medalla de l'èxit d'una iniciativa que no és seva sinó que ha nascut de la PAH. En aquest sentit, va criticar que fins ara "cap partit havia pensat" presentar un recurs i que, per tant, haurien de ser els advocats de la plataforma els que el defensin.

Unes hores més tard el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va intentar calmar els ànims. "El tema no és qui el porta sinó guanyar el recurs", va dir en una roda de premsa a Astúries. I va explicar que el text dels socialistes inclourà els "millors arguments" de la PAH i "alguns més" per fer el "millor recurs possible". Ara la incògnita és veure si la PAH i la resta de partits se sumen al document del PSOE, tots en fan un de nou, o bé es desmarquen dels socialistes, amb el risc, però, de la falta de firmes.

stats