OBSERVATORI
Societat 01/11/2014

Panegíric d’una esquitxada ‘interrupta’

Mercè Pinya
2 min

Ha dedicat tant d’ímpetu el conseller Gabriel Company a lloar les fumigacions aèries dels pinars de les Illes amb Dimilín Oliós B que, enmig del panegíric, quasi ens oblidam que la campanya d’esquitxada massiva ha estat, tanmateix, ‘interrupta’.

Entretinguts amb la “besadeta” més que desafortunada proposada a la diputada socialista Pilar Costa, no vam reparar que les previsions de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori eren estendre la campanya de fumigacions entre el 9 d’octubre i el 17 de novembre i que, sense explicacions, el Govern anuncià aquest dimecres que el dia anterior, dimarts dia 28 d’octubre, la campanya ja s’havia donat per finalitzada.

L’Executiu ha estalviat així 20 dies de disgusts, atès el balanç que han deixat les denúncies d’escoles, famílies, ciutadans corrents, caçadors, pagesos i ecologistes.

La roda de premsa de balanç de la campanya de la fumigació no deixà cap dubte de l’esforç del Govern a voler rentar la cara a una actuació que ha estat àmpliament qüestionada.

La fumigació no és il·legal, té una autorització d’excepcionalitat del Ministeri, no és cancerígena, no afecta els insectes, els esclata-sangs que creixen en zones fumigades es poden menjar, no afecta la salut de les persones ni dels animals, és un mètode que s’ha fet servir “fa més de 40 anys a Espanya”, recentment també s’ha autoritzat a altres comunitats autònomes... són els arguments que no desafien les lleis de la física que van fer servir la directora general de Medi Natural, Neus Lliteras, i el cap de Sanitat Forestal, Luis Núñez, i que en negar rotundament que el plaguicida hagués pogut arribar a través de l’ambient a una distància de 220 metres perderen contundència...

Malaurada coincidència és que un dels grans defensors del camp de golf de Son Baco, l’exconseller de Turisme Miquel Nadal, i el que era conseller insular de Territori quan l’any 2006 el Consell de Mallorca concedí l’interès general al projecte de golf i complex hoteler, Bartomeu Vicens, són tots dos a la presó.

El portaveu dels promotors del projecte, Pau Bonet, és home de maneres contundents. Quan, en plena polèmica per la seva tramitació, l’any 2008 Televisió de Mallorca va voler retratar com estava el golf a Mallorca, Bonet va explicar el molt que li importava el medi ambient. I va assegurar que els ferrerets també tenien “dret a viure” en un golf.

En el mateix programa, el president de l’Associació de camps de golf, José Jiménez, va assegurar que l’oferta existent a l’any 2008 ja era suficient i que, si proliferaven les instal·lacions, la seva rendibilitat quedaria molt en dubte. Els preus no han pogut pujar aquests darrers anys a causa de l’excés d’oferta. Però com en tot, sembla que l’experiència en l’àmbit turístic no serveix per a res i caldrà esperar que s’arribi al límit de la inviabilitat perquè ens trobem algun d’aquests camps reconvertits en zones de tir.

stats