PLE DEL PARLAMENT
Societat 05/06/2013

El PP canvia amb el requisit de català

Insta el Govern a respectar els consistoris que el demanen a tota la plantilla

Quim Torres
2 min

Palma.El Parlament aprovà ahir per unanimitat una iniciativa de la coalició Més en la qual es reclama al Govern que "respecti" els acords dels ajuntaments que modifiquen la seva relació de llocs de treball i estableixen el requisit de coneixement de la llengua catalana en tota la plantilla. La petició, que tirà endavant amb els vots del PP, suposa un canvi de criteri (almenys aparent) d'aquesta formació en l'aplicació de la Llei de funció pública, la que estableix que el coneixement de català passi de ser un requisit a ser només un mèrit per a l'accés a l'administració de les Illes.

Fins ara, el Govern havia advertit que impugnaria els acords municipals dels ajuntaments que exigien coneixements de català a tota la plantilla, perquè entenia que només s'havia de reclamar la llengua pròpia com a requisit en casos excepcionals, com els llocs de feina dedicats a l'atenció al públic, informació i recepció. Segons dades de la mateixa Conselleria, durant el 2012 el Govern impugnà la relació de llocs de feina dels ajuntaments de Son Servera, Banyalbufar, Campanet, Petra i Algaida per incompliment de la Llei de funció pública.

El cas d'Alcúdia

Tot i això, el darrer ajuntament que modificà la seva relació de llocs de feina i exigí nivell de català a totes les places fou el d'Alcúdia, governat pel PP, que aprovà l'acord per unanimitat. Més aprofità ahir una moció del PSOE sobre política cultural per introduir una esmena que insta el Govern a respectar l'acord d'Alcúdia i de la resta d'ajuntaments que optin per fer el mateix.

Al marge d'aquest punt, que el PSOE introduí en la seva moció i pel qual tothom votà a favor, el Parlament aprovà per unanimitat altres parts de la iniciativa socialista defensada pel diputat Lluís Maicas. La cambra també anima el Govern a mantenir un diàleg "permanent i constructiu" amb els col·lectius del món cultural que serveixi per recuperar el "tan danyat teixit cultural". Alhora, demana a l'Executiu que estimuli la indústria cultural local i "cuidi" les infraestructures.

Oposició del PP

En canvi, el PP impedí que s'aprovassin altres punts, com el que reclama al Govern que defineixi un full de ruta en matèria cultural, que "cessi en l'actitud d'agressió" contra la llengua pròpia o que abandoni el "desinterès" cap a la cultura catalana. Maicas lamentà la política d'atac i confrontació de l'Executiu en el tema cultural i lingüístic. I criticà l'oposició al reingrés de Balears a l'Institut Ramon Llull, un dels punts inclosos en la moció que fou rebutjat pel PP. El diputat socialista sentencià que "en la llista de prioritats del Govern la cultura és prescindible".

stats