Societat 01/03/2015

“Ningú no hauria de viure així, ens hauria d’avergonyir”

Metges del Món denuncia l’augment de la marginació

M. F.
2 min
Son Banya i la Porta de Sant Antoni són els dos punts de trobada de les persones usuàries de drogues amb la Unitat Mòbil de Metges del Món.

PalmaPrecarietat econòmica i empitjorament de l’accés a la salut donen com a resultat un augment de la marginació, segons constaten des de Metges del Món. Sobretot aquests darrers anys el que han detectat des de l’organització social és un increment d’immigrants en situacions d’exclusió. “Quan hi havia molta feina i tot anava bé, es pensava: fantàstic que vinguin. Però ara, a unes persones que han rendit, els llevam drets. No tenen assistència sanitària com la resta arran del decret sanitari del Govern. I així acabam amb problemes seriosos de pobresa i de persones al carrer amb cada vegada més gent que ha vingut de fora”, assenyala Xavier Mesquida, metge de l’Hospital de Manacor i voluntari de Metges del Món des de fa vuit anys.

Les mateixes oportunitats?

Des de l’ONG s’assegura que en determinades circumstàncies tothom pot acabar al carrer amb problemàtica de drogues. Però, per aquest metge, cal puntualitzar que encara que qualsevol persona pot caure en l’exclusió, n’hi ha que ja tenen més punts. “Hi ha molta gent que té moltes menys oportunitats i possibilitats; per exemple, els nins que neixen dins del poblat de Son Banya en tenen menys que la resta de nins. Per què? Perquè els governants donen prioritat a qui en donen”, assegura Mesquida. Durant aquesta legislatura Son Banya ha desaparegut de l’agenda política, fet pel qual fa un parell de mesos la regidora de MÉS, Neus Truyol, va denunciar la deixadesa de Consistori actual. Truyol assegura que no s’ha reallotjat cap família durant els tres darrers anys i que s’han acomiadat una treballadora social i una de familiar que feien feina al poblat, on el 40% de la població té entre 0 i 15 anys. Poc després d’aquesta denúncia de l’oposició, el Govern autoritzà una subvenció de 34.580 euros a favor de Cort per finançar el Programa de reallotjament de Son Banya. Els doblers provenien del Consell Territorial de Serveis Socials, el qual destinà per a l’any 2014 aquesta quantitat a Balears dins el Programa d’intervenció social integral per l’atenció, la prevenció de la marginació del poble gitano.

Son Banya i la Porta de Sant Antoni són els dos punts de trobada de les persones usuàries de drogues amb la Unitat Mòbil de Metges del Món. A més de l’intercanvi de xeringues i d’una atenció sanitària bàsica, cafè o xocolata calenta i galletes, poden accedir al que per ells és un luxe: una dutxa i roba interior neta.

Dignitat humana

“És un tema de dignitat humana; ningú no hauria de viure en aquestes condicions, ens haurien d’avergonyir com a societat occidental que vivim en una ciutat tan guapa com Palma. Destinam milers d’euros a determinades coses com el palau de congressos, mentre que tenim conciutadans vivint al carrer”. Les conseqüències de viure en unes condicions no dignes signifiquen un greu deteriorament de l’estat de salut de les persones. “És mal de fer morir-se al carrer, perquè algú pot avisar-ne i ve l’ambulància en pocs minuts. Hi ha gent a qui li posaran que la causa de la mort és una pneumònia. Però aquesta malaltia és per haver passat les nits d’hivern al carrer? Clar que sí”.

stats