FAUNA
Societat 26/04/2015

Natura Parc ha recollit 400 cavalls abandonats en 2 anys

També amplia el programa de seguiment de la milana

Ara Balears
2 min
Natura Parc acollí ahir una jornada de portes obertes i hi assistiren més de 300 persones.

Santa EugèniaMés de 300 veïns de Santa Eugènia participaren ahir en la jornada de portes obertes de Natura Parc i, en concret, del seu centre de protecció integral dels animals domèstic (CEPAD), que atén mascotes abandonades i vagabundes de la Part Forana de Mallorca ,“i que intenta donar resposta a la gran quantitat d’abandonaments, així com a la promoció de l’adopció”, va explicar el seu gerent Antoni Mas.

El servei disposa de sales de cures, una zona per a animals d’origen ramader i diversos serveis per tal de poder atendre animals ferits, malalts o que es troben en un estat que no és l’òptim. “Estam bastant satisfets de tot el que ofereix el centre, perquè, per desgràcia, són moltes les necessitats del món animal”.

De fet, només de cavalls, el servei n’ha recollits prop de 400 en dos anys. “És una xifra molt elevada, ja que hi ha gent que abandona finques o que deixa els cavalls perquè no els pot mantenir. Rebem avisos, ho comprovam i anam a cercar els animals, que a vegades es troben en mal estat”, afirma.

Natura Parc també du a terme un pla de recuperació de l’ase mallorquí, “que és una raça que mereixia una actuació. Ara mateix els feim servir per al manteniment de zones i per al control de la vegetació”, va dir Mas.

La Fundació Natura Parc desenvolupa també un programa de seguiment de l’emblemàtica milana, una espècie que va començar a ser recuperada pel GOB. Ara, amb el suport de TIRME, es marquen amb emissors de ràdio les cries d’aquesta au, i així “podem disposar d’una informació molt valuosa sobre les posicions, els hàbits i també els problemes que afecten la milana. De fet, si se’n mor alguna, el transmissor ens permet localitzar-la i podem saber quines han estat les causes de la mort, ja sigui per verí, electrocució o mort natural. Tot plegat és la millor manera de conèixer els perills i d’actuar per minvar-los”, va explicar el gerent de Natura Parc. El marcatge i seguiment de les aus s’han mostrat com una eina de gran utilitat per a la recuperació de l’espècie a Mallorca. Actualment a l’illa hi ha més de 20 exemplars de milana real amb un petit radioemissor ja incorporat. Està previst que, de manera immediata, es pugui realitzar el seguiment d’altres 15 exemplars més. En aquests moments, les tasques de seguiment es realitzen amb voluntariat, segons explicaren els responsables de Natura Parc, que afirmaren que, gràcies al suport de TIRME, podran augmentar els recursos assignats, millorarà el grau de control i es contribuirà que el seguiment d’aquesta espècie protegida sigui més eficient i eficaç.

stats