Misc 21/04/2014

L’exposoma: el nostre DNI davant de la contaminació

Un projecte estudia com prevenir l’impacte d’agents contaminants

Dani Revenga
2 min

TarragonaL’exposoma és el genoma de la contaminació, el nostre patró individual que determina com ens afecta. La nostra genètica, els nostres hàbits i el nostre entorn ambiental ens configuren una identitat personal i intransferible davant els agents contaminants. Tenir-la descrita, dibuixar l’exposoma de cada individu, obre la porta a adoptar mesures preventives per evitar el desenvolupament de malalties.

Aquest és l’objectiu del projecte Heals, l’estudi científic de més envergadura a Europa sobre salut i medi ambient. Compta amb un pressupost de 15 milions d’euros, el coordina la Universitat Pierre i Marie Curie i hi participen 29 grups d’investigadors de 15 països. Un d’ells és el Tecnatox, el Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica de la Universitat Rovira i Virgili (URV). La participació catalana també inclou un grup de la Universitat de Barcelona (UB) i un altre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Marta Schuhmacher, investigadora principal del grup de la Rovira i Virgili, i integrant del comitè de direcció internacional del projecte, explica que, generalment, quan es parla de contaminació es fa referència només als factors mediambientals: “La contaminació, però, afecta de manera diferent cada individu. Per això, l’aportació del Heals és fonamental, perquè inclou els factors genètics”, afegeix.

Eina per a tractaments mèdics

La investigació integra dades ambientals, socioeconòmiques, biomarcadors i un ampli ventall d’efectes de la contaminació sobre la salut humana. El seguiment permet mesurar les oscil·lacions dels impactes que es pateixen en les nostres activitats quotidianes, moltes aparentment innòcues, però que també són susceptibles d’amagar exposicions a agents contaminants. Per recollir aquests indicadors, s’utilitzen sensors personals, smartphones amb GPS i altres eines tecnològiques per establir relacions entre els hàbits de vida, la genètica i l’entorn ambiental de les persones a les quals es fa el seguiment.

El projecte preveu presentar les seves conclusions d’aquí cinc anys. A partir d’aquí, la informació que donarà servirà per orientar els tractaments mèdics per prevenir i controlar diverses malalties com l’asma, les al·lèrgies, les patologies neurodegeneratives, l’obesitat i la diabetis. Totes tenen importants components genètics, però també ambientals, de manera que el seu desenvolupament és una combinació dels dos factors.

3 preguntes a Marta Schuhmacher, INVESTIGADORA DE LA URV

“Som diferents davant de la contaminació”

Per a què servirà l’exposoma?

Serà una guia individualitzada per orientar en quines èpoques i de quina manera ens hem de protegir de la contaminació. Ens permetrà recomanar canvis en els hàbits i estil de vida de les persones que estiguin especialment exposades als seus impactes.

¿No som iguals davant la contaminació?

No. En l’alimentació, per exemple, fins ara mesuràvem els agents tòxics que hi ha en cada aliment. Però amb el nostre projecte sabreu en quines quantitats arriba als òrgans vitals. I això és diferent en cada persona, depèn de la seva fisiologia.

Què ens contamina més?

A les ciutats, les emissions dels vehicles són el principal factor que ens arriba per via respiratòria. La contaminació industrial es dispersa més, però arriba a l’organisme a través dels aliments.

stats