COMMEMORACIÓ
Societat 10/04/2014

L’IES Ramon Llull enceta avui els actes del seu centenari

Preparen microteatre, conferències, un llibre i un documental

Mercè Pinya
2 min

PalmaL’edifici de l’IES Ramon Llull compleix 100 anys. Aquesta illeta singular que se situa avui a les Avingudes, en el centre neuràlgic de la ciutat, i que acull també l’IES Joan Alcover i l’Escola Superior de Disseny, es construí entre els anys 1912 i 1917. Aprofitant aquesta efemèride, la comissió per la celebració dels 100 anys de l’IES Ramon Lull ha encetat un “procés” de commemoració del centenari que pretén, d’ara fins a l’any 2017, “recuperar la història viva” mitjançant els exalumnes més ancians que encara queden vius, però també fer una “projecció de present cap al futur”, en paraules del director del centre, Emili Gené.

Tot aquest “procés” de celebracions es concretaran amb fòrums de reflexió, taules rodones, conferències, la publicació d’un llibre sobre la història de l’institut i la gravació d’un documental amb els testimonis que encara queden vius per part de Cesc Mulet (La Perifèrica) i Luis Ortas (Cinètica). “Tenim un deute com a documentalistes”, digué Mulet, qui explicà que començaren les entrevistes fa un any i mig i que “depenent del finançament” es podrien plantejar altres formats, com ara una sèrie de ficció sobre el cèlebre institut.

Acte avui vespre

Anit, al mateix institut, la comissió del centenari ha organitzat un acte que començarà a les 20h a l’aula Magna, on es presentarà el programa commemoratiu. L’actor Llorenç Cloquell, exalumne de l’IES Ramon Llull, serà l’encarregat de presentar-lo i hi intervindran alumnes antics i nous.

No serà l’única trobada que es preveu amb gent que ha passat per aquest referent de l’educació a Mallorca, ja que també es planeja un sopar a la fresca per reunir alumnes i professors d’abans i d’ara.

El segon i tercer caps de setmana de maig, la comissió del centenari de l’IES Ramon Llull ha organitzat també sessions de ‘Microteatre per l’educació’, que s’interpretaran dins el recinte de l’institut. Les obres que s’hi representaran estan basades en guions que han estat treballats a classe pels alumnes.

Referent

“Entre el 1835, que desapareix la Universitat, i el 1972, que es recupera la UIB, fou el referent on es formaren els intel·lectuals de l’època”, explicà Biel Alomar, historiador i professor del centre. L’institut, que fou mixt fins al cop d’estat de Franco, fou fins ben entrat el segle XX l’únic institut públic de Mallorca. Per les aules hi han passat alumnes il·lustres com Antoni Maura.

stats