Misc 26/08/2013

L'Àsia ja és massa cara per a H&M, que busca fabricar a l'Àfrica

L'empresa explora Etiòpia pels sous baixos i la proximitat

D.s.u.
2 min

BarcelonaEl gegant de la moda suec Hennes & Mauritz (H&M) ha encarregat comandes de prova a tallers d'Etiòpia per començar a deslocalitzar part de la seva producció de l'Àsia, on ara concentra el 80% de la fabricació dels seus productes tèxtils de baix cost. Darrere d'aquesta decisió hi ha l'augment dels costos salarials a la Xina, a més de la disminució dels costos de transport que suposa produir a l'Àfrica i una voluntat de diversificar els orígens de la seva producció, segons va explicar recentment Camila Emilsson-Falk, portaveu de la companyia, al diari econòmic The Wall Street Journal.

H&M és el segon grup de distribució de moda del món, per darrere de l'empresa gallega Inditex. "Com a companyia global, hem de garantir que tenim la capacitat per fer arribar els nostres productes a totes les botigues on tenim un gran potencial d'expansió", va dir Emilsson-Falk. De moment, l'empresa ha fet comandes de prova a les fabriques etíops, però la producció a gran escala podria començar aquesta mateixa tardor. Segons una font anònima citada per The Wall Street Journal , l'empresa hi produiria al voltant d'un milió de peces de roba.

Un portaveu de l'empresa consultat per l'ARA no va voler fer cap més valoració sobre l'assumpte i es va remetre a l'entrevista publicada pel rotatiu nord-americà.

Amb el moviment, H&M s'estalviaria costos de producció, no només perquè els sous al país africà són més barats, sinó perquè també s'estalviarien diners en el transport de les peces fins a les botigues europees, on el gegant de la moda concentra gran part de les seves vendes. En concret, segons el diari, els costos per unitat estimats a Etiòpia són una mica més de la meitat que a la Xina. Tot i així, el país africà també es troba en un procés d'encariment, per la pujada dels salaris. De fet, segons el rotatiu, el ritme al qual s'engreixen els costos de producció a Etiòpia és superior al de la Xina. Entre el 2010 i el 2011, aquests costos van pujar un 18% al país africà i un 7,7% a l'asiàtic.

Tot i així, H&M diu que els costos de producció baixos no són l'única cosa que els mou a explorar el teixit productiu etíop i, segons la portaveu, aquests nous contractes no afectaran el compromís de l'empresa amb els tallers de Bangla Desh, principal país de producció de la roba d'H&M actualment.

La confecció de roba a Etiòpia no és un fenomen nou i, de fet, el govern del país té un pla d'expansió d'aquest tipus d'activitat econòmica per als pròxims anys. L'objectiu és exportar roba per valor de 1.000 milions de dòlars (747 milions d'euros) el 2016. Això suposaria un salt important, perquè implicaria multiplicar per 10 l'actual exportació de peces de roba, que el 2012 van ascendir a 99 milions de dòlars (746 milions d'euros). Per això l'executiu està animant inversors estrangers a renovar i modernitzar els tallers, per fer-los més competitius que les instal·lacions asiàtiques.

L'anunci d'H&M arriba quatre mesos després de l'esfondrament d'una fàbrica a Bangla Desh que va causar més de 1.100 morts. L'empresa no produïa allà, però va firmar amb Inditex i altres empreses un acord per millorar les condicions laborals al país asiàtic.

stats