TELECOMUNICACIONS
Misc 22/08/2013

KPN recomana vendre a Telefónica

L'operadora holandesa decidirà el 2 d'octubre la venda de la filial alemanya

Dani Sánchez Ugart
3 min

BarcelonaL'operadora de telecomunicacions holandesa KPN va intentar ahir assegurar-se per doble via que l'oferta pública d'adquisició (opa) de Telefónica sobre la seva filial alemanya, E-Plus, tingui èxit. Per una banda, l'empresa va aconsellar efusivament als seus accionistes que acceptin l'oferta de la multinacional espanyola prometent-los dividends si ho fan i, de l'altra, es va assegurar que Carlos Slim -màxim rival de Telefónica a l'Amèrica Llatina- no pugui bloquejar-la, en cas que volgués.

El magnat mexicà, propietari del 30% de KPN, va fer a principis de mes una opa sobre el 70% de la companyia que no controla, a través de la seva empresa América Móvil. En cas que aquesta opa prosperi abans de la decisió sobre l'oferta de Telefónica, l'èxit o el fracàs de l'opa estaria a les mans de Slim, que de moment no ha dit què li sembla el moviment de la companyia espanyola. Però ahir KPN va jugar amb els terminis per assegurar-se que la veu de Slim en l'assumpte no és definitiva. Els responsables de la companyia holandesa van convocar la junta extraordinària que ha de decidir si accepten l'oferta de Telefónica el 2 d'octubre, però van introduir una clàusula que podria deixar Slim fora de joc: les accions representades en la junta seran les corresponents al 4 de setembre.

América Móvil va anunciar ahir mateix que ja té els fons necessaris per tirar endavant l'opa sobre el 70% de KPN que no controla, però, tot i la diligència amb què estan tirant endavant el procés, esperen llançar l'opa "al llarg del setembre". Això vol dir que, amb tota seguretat, el 4 de setembre, la data escollida per posar el tall per participar en la junta, Slim encara no controlarà l'empresa holandesa i no podrà bloquejar l'entrada de Telefónica al mercat alemany.

És a dir, ara mateix KPN té sobre la taula dues ofertes, però les afronta amb dues actituds ben diferents. El comunicat en què informava de l'opa d'América Móvil era poc precís i poc valoratiu. Es limitava a afirmar que l'equip directiu en "prenia nota" i que consideraran "totes les opcions obertes". América Móvil ofereix 2,4 euros per acció, amb un import total d'uns 7.100 milions d'euros que estarà finançat per "reputades institucions financeres", segons el comunicat emès ahir per la companyia mexicana.

KPN promet dividend

En el cas de l'oferta de Telefónica, en canvi, la junta directiva de KPN aconsella obertament als seus accionistes que l'acceptin. L'empresa presidida per César Alierta ofereix 5.000 milions en efectiu i una participació del 17,6% a la filial alemanya de Telefónica. L'operació, a més, desencallarà entre 5.000 i 5.500 milions d'euros més en sinergies, segons KPN.

Els responsables de l'empresa holandesa creuen que la venda d'E-Plus "incrementarà la flexibilitat financera de la companyia". A més, asseguren que si es completa amb èxit, KPN "pretén tornar a repartir dividends als accionistes de cara a l'any financer 2014", encara que això dependrà del destí de l'oferta de Slim.

KPN fa una llista dels beneficis de la venda d'E-Plus a Telefónica, que, segons l'empresa, passen per la "sobrevaloració significativa" de les accions de la companyia, l'impacte positiu del 17,6% de la filial alemanya de Telefónica que passaria a formar part de KPN i l'increment de la fortalesa creditícia. A més, des del punt de vista estratègic, la companyia considera positiu que l'oferta els permetrà "concentrar-se en els mercats estratègics [Holanda i Bèlgica]" i limitar "l'exposició a Alemanya".

Les accions de Telefónica van tancar ahir amb una baixada del 0,42%, mentre que les de KPN van pujar un 1,46%.

stats