PERIODISME
Societat 11/04/2014

Justino Sinova: “Internet és una benedicció del cel”

El fundador del ‘Diario 16’ destaca a Palma el valor de la fiabilitat en el periodisme

Ara Balears
2 min

PalmaEl catedràtic i fundador del Diario 16 Justino Sinova no es va cansar ahir de repetir la paraula “fiabilitat” en una conferència sobre la importància de ser periodista al Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG), a Palma, davant d’un centenar d’estudiants de l’escola universitària.

Segons Sinova, la fiabilitat és la clau del periodisme i, per això, és una de les professions més difícils i plenes de responsabilitat. Sinova, professor de Teoria de la Comunicació a la Universitat SEU San Pablo de Madrid, va parlar de gairebé tots els aspectes de l’ofici de periodista. Va tractar la claredat, el context, l’explicació, les fonts, la confirmació de les notícies i, sobretot, la manipulació.

Un dels temes que més preocupaven el centenar d’estudiants que assistien a la conferència era el futur de la professió a causa de la crisi econòmica i les noves tecnologies. Sobre tot plegat, Sinova va assegurar que “hi continuarà havent mitjans de comunicació i el periodista serà més necessari que mai”, i que “internet és una benedicció del cel”. “Les noves tecnologies”, hi va insistir, “ens han donat la facilitat de crear mitjans de comunicació i això era impensable quan jo començava”.

Sinova creu que el periodisme ciutadà no és periodisme. Va destacar que el periodisme requereix criteri per seleccionar la informació rellevant i per tal de descriure els fets de manera eficaç i veraç. Per això hi ha d’haver responsabilitat professional. Va explicar que “les xarxes socials són beneficioses perquè faciliten la comunicació entre persones; això sempre ha existit, el que passa ara és que aquesta comunicació s’ha multiplicat”.

Selecció

“Un periodista es retrata quan es basa en rumors”, va afirmar, i va recordar que hi ha periodistes millors i pitjors, “com en totes les professions”. “Cada dia arriben més de 3.000 notícies a una redacció i la funció del periodista és seleccionar-les”, va afirmar, per afegir que “aquí és on el professional se la juga”. Va concretar que el principal criteri de selecció de les informacions “són les necessitats del públic”.

Sobre la importància de les fonts, Justino Sinova va explicar la història de l’exclusiva de la mort de Franco que va donar l’agència Europa Press. Va dir que els periodistes de guàrdia varen confirmar la notícia a les quatre de la matinada del 20 de novembre gràcies a la col·laboració d’un nebot del dictador, Nicolás Franco. Així es varen avançar mitja hora a l’agència Efe. “Des d’aquell moment va enlairar-se Europa Press fins a convertir-se en el que és ara”, tot gràcies a una font, va afegir.

El catedràtic i fundador del Diario 16 va enumerar tres qualitats necessàries per poder ser periodista; segons va dir, són “passió per la veritat, conscència clara que el periodista serveix el públic i sentit de l’humor per afrontar les adversitats freqüents de la professió”.

stats