ALTA TENSIÓ
Societat 11/10/2014

El Govern descarta la línia d’alta tensió fins a Portocolom

S’està redactant un projecte alternatiu per enviar a REE

M. Bonnín
2 min

FelanitxLa Direcció General d’Indústria i Energia va confirmar ahir que la línia d’alta tensió projectada per Red Eléctrica Española (REE) entre la subestació dels Bessons (Petra) i la de Portocolom ha quedat descartada definitivament. Segons informà el Govern, s’està elaborant una proposta alternativa, que després es remetrà a l’empresa elèctrica perquè hi doni el seu parer.

Igual que en el cas de l’alta tensió entre Manacor i Artà, la mobilització ciutadana i veïnal contra el projecte ha tingut el seu efecte.

Pus esteses

Els afectats per la línia de Portocolom es varen constituir en la plataforma Pus Esteses el mes de maig passat. El seu objectiu era informar, fer pressió social i lluitar de manera efectiva contra el projecte i el seu impacte ambiental i paisatgístic. També hi varen implicar els ajuntaments afectats, demanant-los que es posicionassin sobre la qüestió a través dels respectius acords de les sessions plenàries.

L’estesa plantejada per REE implicava la instal·lació de 65 torres d’entre 30 i 40 metres d’altura, amb una base de 15 metres quadrats en un recorregut aeri de 20 quilòmetres, que passava per finques emblemàtiques com la d’Albocàsser o la zona ANEI del Fangar.

L’alta tensió havia de complementar, però amb un altre recorregut, una línia de 66 kv que ja cobreix aquest traçat i que està feta quasi completament en línia recta. La solució plantejada per la plataforma, com en el cas d’Artà, era o bé aprofitar aquesta línia ja existent o bé soterrar la nova, una opció que podria ser més cara.

A més de les crítiques al projecte, Pus Esteses va denunciar les males pràctiques de l’empresa elèctrica, entre les quals s’inclou la manca d’informació clara als afectats. El dia de la primera reunió per formar la plataforma, molts veïns s’assabentaren que l’estesa passava per la seva finca. REE també havia fet visites casa per casa per informar de l’afectació a les parcel·les. La plataforma criticà que aquestes visites tan sols es realitzaren a les finques on s’havia d’instal·lar una torre i no a les que hi havien de passar fils.

El Govern encara no ha comunicat oficialment a la plataforma la decisió de descartar la construcció de la línia. De fet, els seus membres se n’assabentaren perquè ho anuncià la plataforma contra l’estesa d’Artà, que havia demanat informació sobre l’estat de tramitació del projecte al director general, Jaume Ochogavía.

En el cas de l’alta tensió fins a Artà, l’Executiu ja ha enviat una proposta a REE, que consisteix a desdoblar la línia existent perquè pugui transportar 132 kv. Aquesta opció implica que no s’instal·lin noves torres i que s’aprofitin les que ja estan en ús.

La línia entre Artà i Manacor va ser la primera que va tenir ressò en els mitjants. Ara, a més de l’alta tensió de Felanitx, està en procés la tramitació de dues línies noves a Llucmajor, ja en estat més avançat. En aquest cas, també s’ha organitzat una plataforma contrària al projecte que lluita contra rellotge per evitar la instal·lació de 110 torres d’entre 30 i 40 metres. Moltes han de passar per dins de la Marina de Llucmajor.

stats