GASODUCTE
Societat 30/11/2014

Gas natural fins a Alcúdia: Entre els propietaris i l’autovia

La canonada passarà per quasi 600 finques

Margalida Bonnín
3 min

AlcúdiaSet propietaris de finques situades entre la carretera de Sencelles i el camí vell de Costitx, en paral·lel a l’autovia de Palma, s’han negat a firmar les actes per cedir el dret de pas i l’ocupació temporal a Redexis Gas, l’empresa que construirà la canonada de gas natural que ha d’unir Son Reus amb Alcúdia, passant pel subsòl inquer i de vuit pobles més. No volen que el tub transcorri per dins les seves finques. La majoria d’elles ja van patir la mossegada de l’autovia, que va deixar una sèrie de vies de servei per on ara es podria transportar el combustible, segons defensen. “Hi ha espai de sobres”, diu un d’ells, que ha treballat al departament de Carreteres del Consell.

L’advocat de Redexis (abans Endesa Gas i ara propietat al 100% de Goldman Sachs) i el cap d’obres es reuniren dijous amb els afectats. L’empresa, amb actitud dialogant, es va comprometre a cercar una solució. L’endemà, l’Ajuntament posà una altra pedra damunt la balança amb la decisió d’interposar un recurs d’alçada perquè la canonada transcorri per vials públics sempre que sigui possible.

El projecte

El gas natural arribarà a Alcúdia a través d’una canonada de 10 polzades de diàmetre (uns 27 centímetres) feta d’acer al carboni i soterrada com a mínim un metre. Travessarà quasi 600 finques repartides sobretot entre Santa Maria, Consell, Binissalem, Lloseta, Inca, Selva, Campanet, sa Pobla i Alcúdia. En el tram final, afecta zones protegides de l’Albufera.

Els propietaris dels terrenys cobraran 3 cèntims d’euro per metre ocupat, segons informaren. Són drets de pas, no expropiacions. “Jo tenc uns 1.000 metres, que equivalen a uns 36 euros”, diu Toni, un d’ells. El que més el preocupa, però, és què passarà amb els arbres centenaris que hi té sembrats i en quin estat quedarà la finca en acabar les obres. Està prevista una obertura d’una rasa de deu metres i l’empresa es compromet a restituir els terrenys. Els propietaris, després, tendran l’obligació de deixar entrar els operaris quan faci falta i alguna restricció, com la de poder sembrar a una profunditat màxima de mig metre.

Un altre dels veïns està més preocupat. En el seu cas, han de construir una planta de redistribució de 20 per 20 metres dins la finca. Hi canvià l’entrada fa un any i mig i tenia previst iniciar-hi un projecte de lloguer d’horts. També proposa a l’empresa que edifiqui la infraestructura en part del terreny disponible propietat del Consell, que abunda després de la construcció de l’autovia.

Alguns d’aquests propietaris presentaren al·legacions al projecte quan aquest es publicà l’any 2011 i no han rebut resposta per part de la Delegació del govern central. Això no obstant, la declaració d’impacte ambiental del projecte assegura que sí que s’han contestat. El document també justifica el pas d’un tram de canonada per l’Albufera per les dificultats que implicaria fer un traçat alternatiu que no passi per la zona de la Xarxa Natura 2000. Voltar pel puig de Ca na Bassera hauria implicat allargar el recorregut i passar pel parc de cendres de la central tèrmica, argumenta el text.

Estalvi

Miquel Mayrata, delegat de Redexis a Balears, explica les bonances del projecte, que implicarà l’arribada del gas natural a la badia d’Alcúdia, la darrera zona turística de l’illa a accedir-hi. “L’impacte calculat en les empreses turístiques és d’un estalvi de 8 milions d’euros anuals”, explica. Mayrata defensa que la despesa en la factura energètica es pot rebaixar fins a un 45%.

El projecte d’Alcúdia disposa de la declaració d’utilitat pública i és part de la planificació energètica estatal prevista entre 2008 i 2016. S’ha de completar amb un altre gasoducte fins a Felanitx i, en un futur, està prevista l’arribada fins a Menorca. El traçat, de prop de 46 quilòmetres de recorregut, començarà a construir-se durant el mes de gener.

stats