3 preguntes a Oriol Ansón , ENGINYER TÈCNIC AGRÍCOLA
Societat 30/06/2013

"Si Espanya fos un estat normal, no passaria res"

1 min

Per què és un problema que Espanya tingui més poder de decisió?

Quan Brussel·les legisla per a tota la UE no hi ha problemes, perquè la legislació és única. Ara han deixat moltes decisions en mans dels estats, i si Espanya fos un estat normal no passaria res, però no ho és. I tindrem problemes, segur.

Posi-me'n algun exemple.

Les zones amb limitacions naturals, és a dir, els terrenys menys productius, que reben ajudes. Fins ara la UE les definia amb un criteri únic per a tothom, i ara ho decidirà cada estat. Ens poden deixar fora d'aquestes ajudes, i estic segur que ho faran.

¿Hi ha algun aspecte de la nova PAC que sí que afavoreixi els inte ressos catalans?

La majoria de canvis que s'han aconseguit incloure respecte a la primera proposta ens van a favor, però com que deixa les decisions en mans de l'Estat veurem com s'apliquen a la pràctica. N'hi ha una, però, que es pot destacar com a positiva: el dret de vinya. Fins ara estava limitat el nombre d'hectàrees que es poden dedicar a la vinya a cada territori, i això en el primer esborrany es volia eliminar. Però hi ha hagut un debat intens i es mantindrà el dret de vinya, tot i que amb una fórmula estranya, per poder salvar les DO [denominacions d'origen], que n'haurien sortit molt perjudicades.

stats