CRISI DIPLOMÀTICA
Societat 06/08/2013

Detingut a Múrcia el pedòfil indultat per Mohamed VI

Madrid diu que el rei marroquí va perdonar "per error" 30 espanyols de qui només demanava el trasllat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

Barcelona.Daniel Galván, el pederasta espanyol indultat al Marroc, torna a estar entre reixes. La Policia Nacional va detenir-lo ahir en un hotel de Múrcia després que el rei Mohamed VI es veiés forçat diumenge -per la pressió del carrer- a revocar-ne l'indult i les autoritats marroquines dictessin una ordre d'arrest internacional contra ell. Rabat i Madrid tanquen així una crisi que s'acaba amb una sola explicació oficial: l'existència d'un error administratiu que va portar Mohamed VI a indultar Galván, condemnat el 2011 a 30 anys de presó per haver abusat d'onze nens d'entre 2 i 14 anys.

Segons la versió de l'ambaixador espanyol a Rabat, Alberto Navarro, Madrid havia sol·licitat al rei marroquí el trasllat de Galván a una presó d'Espanya, però no l'indult. El nom del pederasta era en una llista de 30 reclusos espanyols en presons marroquines que el govern Rajoy volia repatriar perquè continuessin complint condemna a l'Estat.

Però no era l'única llista que havia presentat Madrid a Rabat després del "bon ambient" creat durant l'última visita de Joan Carles I al regne alauita. N'hi havia una altra amb els noms de 18 espanyols de qui, justament, es demanava l'indult. Però la barreja "per error" de les dues llistes -segons va explicar l'ambaixador Navarro- va provocar que Mohamed VI acabés perdonant Galván dimarts passat, en la Festa Nacional del Tron, quan tradicionalment concedeix alguns indults.

L'explicació coincideix amb la versió de l'advocat de Galván al Marroc, Mohamed Benyedu, que va dir ahir a l'agència Efe que "mai" va demanar la gràcia del rei Mohamed VI, sinó que simplement havien sol·licitat un "peritatge mèdic" perquè el pederasta pogués complir la resta de la pena, 28 anys, a Espanya.

Galván, detingut ahir a Múrcia, serà posat avui a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu. L'executiu popular i Rabat es troben ara davant d'un conflicte legal, ja que a Espanya els indults són irrevocables. Per això està previst que una delegació marroquina aterri avui a Madrid per mantenir una primera trobada amb funcionaris del ministeri de Justícia.

Malgrat les explicacions oficials -l'Estat assegura que "va comprovar que a la llista d'indultats no hi hagués cap persona amb un delictes de sang"-, el PSOE va registrar ahir al Congrés una bateria de preguntes perquè el govern espanyol aclareixi com és possible que es renovés a Galván el passaport en "un temps exprés". Izquierda Unida també va preguntar si coneixien els antecendets del presoner, que havia estat investigat per la Guàrdia Civil. I Esquerra Republicana va plantejar si el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) "està protegint o encobrint" el pedòfil.

Segons explicava aquest cap de setmana El País , Galván, d'origen iraquià i amb una identitat falsa, seria un exespia del CNI.

El director de presons, cessat

La resposta de Mohamed VI en tota aquesta crisi ha estat inèdita, i l'ha obligat a difondre tres inusuals comunicats. El primer per donar explicacions, un segon per revocar l'indult i l'últim per anunciar ahir la destitució del cap de presons, Hafid Benhachem, per "negligència". "El rei rebutja assumir la responsabilitat i ha utilitzat Benhachem com a cap de turc", denunciava ahir el portal independent Lakome.

I és que les manifestacions continuen al Marroc tot i la resposta del monarca. "S'han convocat protestes tant avui com demà perquè s'aprovin noves lleis contra la violència sexual", explicava ahir a l'ARA el periodista marroquí Ali Bouzerda, que tot i això defensava la gestió del rei. "Va prendre una noble decisió revocant l'indult, però n'hi ha que volen que vagi més enllà. Com pot disculpar-se el rei d'una cosa que no ha fet?" Entre els marroquins, però, continua la percepció que Espanya sempre imposa els seus interessos a través dels vincles reials.

stats