Societat 31/08/2013

Cinc àpats al dia, equilibrats i amb productes de temporada

Albert Solé
2 min

Barcelona.Com que no tots els nens es queden a dinar a l'escola i la majoria dels cinc àpats imprescindibles es fan a casa, la responsabilitat principal que els fills mengin correctament i de manera equilibrada és dels pares. Dues professores de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna (URL) -Noemi Cuenca, nutricionista, i la doctora Marga Serra, biòloga i màster en nutrició- han elaborat per a l'ARA un menú estàndard per als set dies de la setmana, un exemple de com s'han de repartir els aliments per tenir un dieta equilibrada i reduir el risc d'obesitat i sobrepès. Al matí per esmorzar són imprescindibles els làctics, els carbohidrats (cereals) i la fruita, i per dinar o sopar s'han de combinar els farinacis, les verdures o hortalisses, la proteïna (carn, peix, ous o llegums) i la fruita.

Els consells de les nutricionistes

Per tenir una vida saludable no n'hi ha prou amb el menú, sinó que també cal seguir uns senzills consells que donen les dues professores especialistes. Pel que fa als aliments, és important menjar-ne de temporada (el meló i la síndria a l'estiu, i les mandarines a l'hivern). També és important adaptar les racions del plat a l'edat del nen, i presentar-los de manera atractiva, ja que mengen pels ulls. Pel que fa als berenars, res de brioxeria industrial, com s'ha dit sempre, però tampoc els productes de pastisseria, que s'han de guardar només per a ocasions especials. I no s'han d'utilitzar com a premis o xantatges perquè facin altres coses, ja que és un error.

L'important són els hàbits

Més enllà del contingut dels plats, una bona alimentació també va associada a acostumar-se a una sèrie d'hàbits a l'hora de menjar. Per exemple, el primer esmorzar s'ha de fer a casa abans d'anar a l'escola, i després s'ha de fer un mos a l'hora del pati. També és important fer un dels dos àpats importants del dia, normalment el sopar, asseguts a taula i en família, per gaudir dels aliments amb una bona conversa. Aquest consell va lligat al fet que els nens necessiten normes, i els horaris de les menjades han de ser els que diuen els pares. Als nens, a més, els costa acceptar nous aliments, en especial els que tenen textures diferents, per això cal tenir molta paciència per insistir-hi, a més de fer-los participar en l'elaboració dels menús i d'anar junts a comprar.

stats