TURISME
Societat 14/06/2013

Aprovada inicialment la reforma de la Platja de Palma

Es classificaran 89 hectàrees com a urbanes i 84 deixaran de ser urbanitzables

Jaume Perelló
3 min

PalmaEl Consorci de la Platja de Palma va aprovar ahir inicialment el Pla de Reforma Integral de la zona (PRI), un document que ha de marcar el futur urbanístic i el model de la zona turística més important de les Balears.

La junta rectora, que va presidir el conseller de Turisme, Carlos Delgado, donà llum verda a les actuacions principals, entre les quals hi ha la classificació com a urbanes de 89 hectàrees de sòl, com les diferents àrees de Son Verí Nou. Pel que fa al sòl urbanitzable, el document desclassifica un total de 84 hectàrees, principalment a zones on el Pla General de Palma preveia grans creixements, com Son Fangos.

Així, la capacitat total d'habitatges de la zona d'intervenció, que afecta els municipis de Palma i Llucmajor, seran de 14.000, en comptes dels 22.000 que permetia la normativa municipal vigent. En nombre d'habitants, la capacitat de 66.000 persones queda reduïda a 42.000, sempre pendent de les modificacions que s'hi puguin introduir després de l'exposició pública.

Durant la reunió, els màxims responsables del Consorci destacaren les diferències entre el Pla de Reforma que es va aprovar i el document que havia elaborat l'equip anterior, liderat per Margarita Nájera, que basava la intervenció en "grans obres públiques i les expropiacions" mentre que l'actual, segons els seus impulsors, aposta per facilitar la inversió privada i la reconversió.

Sens dubte que les diferències entre els plans de Margarita Nájera i els de l'equip actual són enormes, entre altres motius perquè actualment no hi ha recursos públics per tirar endavant intervencions costoses, que canviïn la fesomia de la principal destinació turística de les Illes. Per això, la documentació que presentà ahir la junta rectora s'atura de "posar en valor els recursos existents", com a alternativa realista a projectes molt més intervencionistes que avui dia són inassumibles per l'administració pública.

Es passa, per tant, la pilota al capital privat com a motor de canvi i, en aquest sentit, el que fa el Consorci és facilitar les inversions. De fet, una part de les novetats que inclou el Pla de Reforma Integral és que no hauran d'esperar l'aprovació definitiva ni superar el període d'exposició pública, perquè ja han entrat en vigor gràcies al Decret llei de mesures urgents, un decret que es va aprovar per donar sortida a les reformes hoteleres, ja que el sector s'havia mostrat preocupat per l'endarreriment en l'aprovació del PRI.

Així, l'únic que fa el document aprovat ahir de manera inicial és recollir aquestes importants novetats legislatives, que han estat criticades pels ecologistes, com són l'increment d'edificabilitat d'aquells hotels de 4 estrelles de fins al 20% i d'un 30% en el cas dels establiments de 5 estrelles. "Veurem si es poden iniciar moltes obres a la tardor. Jo personalment no ho crec, perquè ja tenim els contractes signats, i no podem iniciar actuacions que no tinguem clar quan acabaran", deia ahir mateix el president dels hotelers de la Platja de Palma, Francisco Marín. El portaveu empresarial es mostrava moderadament satisfet de l'aprovació inicial del PRI, "perquè ja hem esperat tant que ara ja no significarà grans coses. A les obres els que no som cadenes hoteleres no les podrem iniciar fins a la tardor de 2014, perquè ja hem firmat els contractes. Les cadenes poden fer actuacions en un hotel i passar els turistes a l'altre; les empreses més petites no. S'hauria d'haver planificat", sentenciava.

El PRI no és només un document de caràcter urbanístic, sinó que també preveu diferents actuacions públiques en matèria d'equipaments. Tampoc no són gaire optimistes els representants dels hotelers en aquesta matèria. "Fa tants d'anys que se'n parla que quan ho veiem ens ho creurem. Potser al final els únics que haurem invertit recursos serem els empresaris. En teoria, ens varen dir que una part de les taxes de les obres que féssim es reinvertirien, però en som escèptic", va concloure.

stats