Misc 01/02/2015

Ángeles Carmona: “Hem de seguir insistint en el maltractament subtil”

Secretària judicial als jutjats de Sevilla, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i presidenta de l’Observatori contra la Violència de Gènere

A.s.
2 min
Ángeles Carmona: “Hem de seguir insistint en el maltractament subtil”

BarcelonaÉs secretària judicial als jutjats de Sevilla, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i presidenta de l’Observatori contra la Violència de Gènere, i celebra un estudi com el del ministeri de Sanitat que dóna dades sobre aquesta realitat. Carmona atén la trucada d’aquest diari després de prendre declaració a un noi de 19 anys colombià que havia pegat a la seva parella en un bar.

No estem tan bé com pensem?

De l’estudi en destaco el rebuig tan alt de la violència sexual i física, es nota que ha calat el missatge. Ara, amb les actituds de control no passa el mateix, i és el primer pas cap a la violència de gènere. Que això passi entre els joves encara ho fa més perillós. Per tant, hem de seguir insistint en el maltractament subtil.

¿El més preocupant és que la dona jove trobi normal aquest control?

És molt perillós que la dona vegi com un signe d’amor compartir el PIN del mòbil o les claus del correu electrònic, quan en realitat és un signe de desconfiança de la parella. Davant el primer símptoma d’això s’ha de dir que no. El refrany “Qui et vol bé et farà plorar” encara està molt arrelat culturalment. I els arquetips masclistes de la televisió no hi ajuden gens.

El nou Codi Penal inclou algunes figures noves per perseguir algunes pràctiques de control.

S’hi ha inclòs el concepte d’assetjament, que seria una conducta molt reiterativa de control per part de la parella o l’exparella. Jo ho veig cada dia als jutjats: dones que han trencat amb la seva parella i reben 200 trucades al dia del seu ex, sense exagerar. Ara també està penat difondre imatge íntimes de la parella sense consentiment, encara que en el seu moment s’haguessin fet amb consentiment.

Vostè va dir en una entrevista que s’haurien d’eliminar les floretes perquè es tracta d’un símptoma de masclisme.

Sí, es va comentar molt la meva frase, i és bo que se’n parli. Hem de fomentar el respecte i no envair l’esfera personal dels altres, i més al mig del carrer i per persones desconegudes. Vull recordar que no vaig parlar de prohibir la floreta, com algú va publicar, crec que és un tic que s’ha d’eradicar culturalment.

stats