01/02/2015

Al pot de melmelada millor que al contenidor

2 min
Al pot de  melmelada millor que al contenidor

MIREIA BARBA TÉ formació en empresarials i en temes d’integració social. Al llarg de la seva vida ha anat canviant molt de feina, passant per la banca i l’administració pública. “Sóc una persona inquieta”, diu aquesta emprenedora de Barcelona, mare de tres fills. Per això, quan fa un any i mig va anar a recollir un dels seus nens a l’escola i va sentir que una mestra intentava conscienciar els alumnes que no havien de malbaratar l’entrepà de l’esmorzar va sentir l’impuls d’emprendre. “Va ser només un comentari sobre l’entrepà, però va ser el detonant”, recorda la Mireia. A partir d’aquell dia es va posar a investigar sobre l’elevada quantitat d’aliments que es malbaraten a Catalunya i el nombre de persones que es veuen obligades a remenar entre els contenidors o assistir a menjadors socials per poder menjar.

La seva resposta al problema ha sigut crear Espigoladors, una empresa social que s’encarrega de recollir directament als productors i empreses d’alimentació tota la fruita i verdura que es veurien obligats a llençar per la seva estètica o perquè estan a punt de caducar. Una part de la fruita i verdura recollida es destina a menjadors i entitats socials, i l’altra part s’utilitza per elaborar una línia de productes -cremes, melmelades i conserves - que es comercialitzen sota la marca Es-Imperfect, recomanats per la xef Ada Parellada. “Volem ser la primera marca de productes fets amb excedent alimentari de l’Estat”, diu Barba. Des que es va posar en marxa el projecte, a principis del 2014, han recollit prop de 22.000 quilos de fruita i verdura i han produït una tirada de 3.000 productes, com crema de carbassa o melmelada de pebrot. “No podem preveure bé què produirem, perquè depenem del que recollim. És part del concepte Es-Imperfect”, bromeja Barba.

Actualment, els productes de la marca Es-Imperfect ja es poden trobar en diverses botigues especialitzades o gurmet de Catalunya -tenen un acord amb els locals de Recuits de Fonteta- i el seu objectiu a llarg termini és poder entrar en una gran superfície. “Així podrem fer arribar el nostre missatge a més gent”, diu Barba. A Catalunya es van malbaratar durant l’any 2010 més de 260.000 tones d’aliments, que equival a 35 quilos per habitant, segons un estudi elaborat per la UAB i l’Agència de Residus de Catalunya.

Limitar-se exclusivament a recollir fruita i verdura és també una aposta d’Espigoladors per fomentar una alimentació més natural i saludable. “Al final, la gent només ens comprarà si és un producte bo i de qualitat, tot i saber que està fet de fruites o verdures que s’haguessin descartat perquè eren lletges”, diu Barba.

D’altra banda, els productors i empreses que col·laboren amb Espigoladors reben un certificat de reconeixement “perquè puguin crear valor i comunicar la seva política de responsabilitat social corporativa”, diu Barba. L’empresària creu que el model de negoci és escalable i replicable a diferents territoris de l’estat. En aquests moments estan buscant inversors per poder produir a gran escala i desenvolupar una apli perquè els productors i empreses puguin avisar-los quan tenen aliments per llençar.

stats