ARTÀ
Societat 21/08/2013

L'Ajuntament vol protegir els escars de Ca los Camps

Joan Sitges
2 min

Artà.La platja de Ca los Camps, una de les cales verges que es troben entre la Colònia de Sant Pere i la urbanització de Betlem, conserva alguns elements que la caracteritzen des de fa dècades i la fan única. Quatre escars que avui dia els pescadors ja no utilitzen per guardar-hi la barca formen part d'aquest conjunt paisatgístic. El temps i les obres poc afortunades han malmès bona part de les antigues construccions que aquest estiu l'Ajuntament ha decidit protegir. El mes de juny passat tots els grups polítics de l'Ajuntament decidiren sol·licitar al Consell de Mallorca que declaràs Bé d'Interès Cultural (BIC) els quatre escars de Ca los Camps, un fet que hauria de garantir la conservació d'aquests elements i que permetria regular les obres de restauració.

I és que "algunes intervencions que s'hi han fet els darrers anys, si bé en garanteixen el manteniment, disten molt de respectar les característiques constructives pròpies, com també els materials adequats", explicà el regidor d'IniciativaVerds Guillem Caldentey, qui presentà la proposta.

Amb l'acord també es preveu explorar la possibilitat que l'Ajuntament restauri directament els escars. I és que s'espera que la tramitació de la declaració com a BIC dels escars sigui llarga a causa de la llista d'institucions implicades en el procés, que inclouria la Delegació de Costes del govern estatal, el Consell, la Conselleria de Medi Ambient de l'Executiu i l'Ajuntament.

Per evitar que el pas del temps malmeti encara més els escars de Ca los Camps, el regidor de Cultura, Tolo Gili, acceptà la proposta, que està en estudi. De fet, el Catàleg de Patrimoni d'Artà inclou els tres escars de marès de la platja i el niu d'ametralladores construït durant la Guerra Civil. Una protecció municipal que es podria ampliar si finalment el Consell dóna llum verda a declarar Bé d'Interès Cultural aquestes construccions, in fet que ja té precedents en els escars de l'Estalella o de Cala Deià, que el Consell protegí.

stats